Citromszelet édesszájúaknak
Citromszelet édesszájúaknak
  • timer120 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • tejföl (ha szükséges) - 1 kevés
  • tojássárgája - 2 darab
  • sütőpor - 1 csomag
  • porcukor - 12 dekagramm
  • Ráma - 20 dekagramm
  • finomliszt - 60 dekagramm
  • baracklekvár - 1 kevés
  • darált dió - 25 dekagramm
  • kristálycukor - 15 dekagramm
  • vaníliás cukor - 1 csomag

krem

  • tej - 5 dl
  • finomliszt - 3 evőkanál
  • kristálycukor - 1 evőkanál
  • Ráma - 25 dekagramm
  • porcukor - 15 dekagramm
  • citrom - 1 darab
  • reszelt citromhéj - 1 adag

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóit annyi tejföllel, amennyit felvesz, összegyúrom. Négy cipóba osztom, majd a tepsi mérete szerint nyújtom. A tepsit gyengén megkenem fagyos Ramával, beleteszem az első lapot. Bőven megkenem házi baracklekvárral, rászórom az ízlés szerinti kristálycukorral és vaníliás cukorral összekevert darált diót, azután ráteszem a másik lapot, és szép világospirosra megsütöm. Ha elkészült, félreteszem. A másik két lapot külön-külön megsütöm, világosabbra, mint a diósat, majd kihűtöm. Krém: a krémhez a lisztet és a cukrot elkeverem a tejjel, felfőzöm, kihűtöm. A Ramát a porcukorral habosra keverem, a citrom levét és reszelt héját is beleteszem. A kihűlt lisztes krémmel is jól összedolgozom, majd három részre osztom. Az alsó lapot megkenem krémmel, ráteszem a kihűlt diós lapot, és annak a tetejére is krémet teszek, majd beborítom a negyedik lappal, amelynek a tetejére szintén krém kerül. Vizes villával egyenes, vagy kacskaringós mintákat húzok, és egy citrom héját vékonyan ráreszelem. Úgy is szép, ha csokoládét reszelünk a fehér krém tetejére.