Citromtorta
Hozzávalók
cukor | 13 dekagramm |
---|---|
liszt | 20 dekagramm |
Ráma | 10 dekagramm |
tojás | 4 darab |
porcukor | 1 evőkanál |
habtejszín | 1.5 dl |
citrom | 4 darab |
narancs | 1 darab |
Desszertek: Citromtorta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
A lisztet a hideg Ramával és a porcukorral elmorzsolom. Hozzáöntöm a felvert tojást, ha kicsi a tojás, akkor az egészet, ha nagyobbacska, akkor csak a felét. Nagyjából összeállítom, nem kell teljesen. Egy kb. 30x30 cm-es területet lefedek folpack fóliával.
Lapos korongot formázok belőle és így rakom hűtőbe, mert ha gombóc, akkor tovább tart, amíg kihűl. Így viszont elég neki 20 perc. Ha kihűlt, akkor kiveszem a hűtőből, a munkaasztalra rakom, a négy fóliacsücsköt leszedem róla, tehát kicsomagolom, de úgy, hogy alatta még mindig ott van az egész. Vágok még annyi fóliát, amennyi szépen ellepi, (legyen ugyanakkora, mint az alsó és a két fóliaréteg között szépen kinyújtom, jó vékonyra.
Nincs lisztezés, nincs szakadás. Zseniális, komolyan mondom. Rárakom a közepére a formámat és ha körülötte is van 1-2 centi, akkor pont jóra nyújtottam. Ez az adag elég az én 28 cm-es formámba, nagyon kevés tészta marad csak.
Leszedem a felső réteg fóliát, ez már nem fog kelleni, az alsónál fogva megfogom a tésztát és fejjel lefelé beleborítom a formába. Most az alsó réteg fólia felülre került, ezt még hagyom a tésztán, szépen beleegyengetem a formába a tésztát. A tésztára alufóliát helyezek, amire babot teszek, hogy ne púposodjon a tészta sütés közben és 180°C-on 20 percig sütöm.
Ha megsült, egy kevés felvert tojással, (amit lenyúlhatunk például a töltelékéből, vagy ha nagy tojással dolgoztunk, maradékot), megkenem a tésztát és még pár percre visszamegy a sütőbe. Ez azért kell, hogy a tojás elzárja a tészta pórusait és a tölteléktől ne legyen szottyos.
A töltelék elkészítése: a tojásokat felverem, kicsit félrerakok a tésztakenéshez, majd kikeverem a cukorral. Egy citrom héját belereszelem a tojásos keverékbe, majd ezt a citromot és másik két társát, valamint a narancsot is kifacsarom. Hozzáöntöm a tejszínt és összekeverem. Itt meg lehet kóstolni, hogy mennyire savanyú, ízlés szerint lehet még cukrozni.
A sütőt lehűtöm 160°C-ra, különben rántotta lesz az egészből. Most jön az összeállítás. Elő a tésztával, beleöntöm a citromos keverék felét. Kihúzom a sütőrácsot, ráhelyezem a félig megtöltött tésztát és már a sütőben öntöm bele a többi masszát, hogy ki ne lötykölődjön, majd óvatosan visszatolom.
Addig sütöm, amíg szép lesz a teteje, kb. 35-40 perc, de még kicsit mocorog, ha megrázom. Hűlés közben még szilárdulni fog.