Citromtorta
Citromtorta
  • timer120 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • cukor - 13 dekagramm
  • liszt - 20 dekagramm
  • Ráma - 10 dekagramm
  • tojás - 4 darab
  • porcukor - 1 evőkanál
  • habtejszín - 1.5 dl
  • citrom - 4 darab
  • narancs - 1 darab

Elkészítés:

  1. A lisztet a hideg Ramával és a porcukorral elmorzsolom. Hozzáöntöm a felvert tojást, ha kicsi a tojás, akkor az egészet, ha nagyobbacska, akkor csak a felét. Nagyjából összeállítom, nem kell teljesen. Egy kb. 30x30 cm-es területet lefedek folpack fóliával.
  2. Lapos korongot formázok belőle és így rakom hűtőbe, mert ha gombóc, akkor tovább tart, amíg kihűl. Így viszont elég neki 20 perc. Ha kihűlt, akkor kiveszem a hűtőből, a munkaasztalra rakom, a négy fóliacsücsköt leszedem róla, tehát kicsomagolom, de úgy, hogy alatta még mindig ott van az egész. Vágok még annyi fóliát, amennyi szépen ellepi, (legyen ugyanakkora, mint az alsó és a két fóliaréteg között szépen kinyújtom, jó vékonyra.
  3. Nincs lisztezés, nincs szakadás. Zseniális, komolyan mondom. Rárakom a közepére a formámat és ha körülötte is van 1-2 centi, akkor pont jóra nyújtottam. Ez az adag elég az én 28 cm-es formámba, nagyon kevés tészta marad csak.
  4. Leszedem a felső réteg fóliát, ez már nem fog kelleni, az alsónál fogva megfogom a tésztát és fejjel lefelé beleborítom a formába. Most az alsó réteg fólia felülre került, ezt még hagyom a tésztán, szépen beleegyengetem a formába a tésztát. A tésztára alufóliát helyezek, amire babot teszek, hogy ne púposodjon a tészta sütés közben és 180°C-on 20 percig sütöm.
  5. Ha megsült, egy kevés felvert tojással, (amit lenyúlhatunk például a töltelékéből, vagy ha nagy tojással dolgoztunk, maradékot), megkenem a tésztát és még pár percre visszamegy a sütőbe. Ez azért kell, hogy a tojás elzárja a tészta pórusait és a tölteléktől ne legyen szottyos.
  6. A töltelék elkészítése: a tojásokat felverem, kicsit félrerakok a tésztakenéshez, majd kikeverem a cukorral. Egy citrom héját belereszelem a tojásos keverékbe, majd ezt a citromot és másik két társát, valamint a narancsot is kifacsarom. Hozzáöntöm a tejszínt és összekeverem. Itt meg lehet kóstolni, hogy mennyire savanyú, ízlés szerint lehet még cukrozni.
  7. A sütőt lehűtöm 160°C-ra, különben rántotta lesz az egészből. Most jön az összeállítás. Elő a tésztával, beleöntöm a citromos keverék felét. Kihúzom a sütőrácsot, ráhelyezem a félig megtöltött tésztát és már a sütőben öntöm bele a többi masszát, hogy ki ne lötykölődjön, majd óvatosan visszatolom.
  8. Addig sütöm, amíg szép lesz a teteje, kb. 35-40 perc, de még kicsit mocorog, ha megrázom. Hűlés közben még szilárdulni fog.