Citromtorta
Citromtorta
  • timer80 perc
  • moodKönnyű
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Tészta

    • tojás - 6 darab
    • porcukor - 30 dekagramm
    • forró víz - 6 evőkanál
    • liszt - 20 dekagramm
    • sütőpor - 0.5 csomag
    • só - 1 csipetnyi

    krem

    • tej - 3 dl
    • liszt - 4 evőkanál
    • Ráma - 25 dekagramm
    • citrom reszelt héja és leve - 1 darab
    • porcukor - 20 dekagramm
    • tejszín - 500 milliliter

    Díszítés

    • citrom - 2 darab

    Elkészítés:

    1. Tészta: a tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjéket egy csipet sóval, berakjuk a hűtőbe. A sárgákat a forró vízzel és a porcukorral legalább 5 perc alatt habosra keverjük. A lisztbe keverjük a sütőport, hozzászitáljuk a tojássárgához és jól összekeverjük. Egy 26-cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk és a sütőt begyújtjuk 175 fokra.
    2. A fehérjéket kemény habbá, szinte túróssá keverjük és egy nagy lapát segítségével, óvatosan a lisztes masszámba forgatjuk, keverjük. Beleöntjük a formába, elegyengetjük és berakjuk 10 percre sülni. Ezután 160 fokra csökkentjük a hőt és 30 percig sütjük a tésztát.
    3. A kémhez a tejjel felfőzzük a lisztet és kihűtjük. A Ramát a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom levét és a héját, majd hozzákeverjük a lisztes pépet is. A tejszín felét felverjük, amiből egy kicsit félreteszünk a díszítéshez és azt is a krémhez adjuk.
    4. A tortát három részre vágjuk és töltjük. A maradék tejszínt kevés zöld ételfestékkel felverjük és bevonjuk a tortát, v égül citrommal díszítjük.