Citromtorta
Hozzávalók
tojás | 8 darab | |
---|---|---|
porcukor | 8 evőkanál | |
liszt | 8 evőkanál | |
citromlé | 1 csepp | |
só | 1 csipetnyi | |
sütőpor | 0.5 csomag | |
tojássárgája | 6 darab | |
cukor | 30 dekagramm | |
liszt | 3 evőkanál | |
víz | 1 csapott mokkáskanál | |
citrom kifacsart leve és reszelt héja | 1.5 darab | |
Ráma | 37 dekagramm |
Díszítéshez
növényi tejszín | 500 milliliter | |
---|---|---|
zöld ételfesték | 1 pár csepp | |
citrom | 1 púpos evőkanál |
Desszertek: Citromtorta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk, vigyázva arra, hogy ne kerüljön a fehérjébe a sárgája.
A fehérjét egy keverőtálba öntjük, beletesszük a sót és a citromlét. Habverővel verjük addig, amíg majdnem kemény lesz, ekkor a kristálycukrot kanalanként belekeverjük. Egy-egy kanállal addig keverjük, amíg nem érezni már a cukrot. Ha már az összes cukrot belekevertük, még egy percig verjük.
Most egyesével belekeverjük a tojássárgákat. Itt már jó kemény masszánk lesz.
Következik a liszt hozzáadása. A lisztet elkeverjük a sütőporral és gyors, durva mozdulatokkal fakanállal belekeverjük a masszába, majd a többit óvatosan, lassan adjuk hozzá. Nem kell, hogy teljesen sima legyen. A masszát beleöntjük a formába és mehet a sütőbe. 10 percig nem szabad a sütőajtót kinyitni, mert összeesik a tészta. 10 perc után visszavesszük a hőfokot kb. 150-160 fokra és még további 2-3 percig, de lehet több is, sütjük. Ha már jó az illata és a látvány is megfelelő, tűpróbával ellenőrizzük. Ha már jó, lekapcsoljuk a sütőt és még egy kicsit bent hagyjuk a formát a nyitott ajtó mellett. Kivesszük és hagyjuk kicsit hűlni, majd körbevágjuk a piskótát a formában és az oldalát levesszük. Óvatosan rácsra tesszük és az aljáról levesszük a sütőpapírt. Időnként én megfordítom, hogy ne ragadjon rá a piskóta a rácsra. Kész, lehet is tölteni.
A krémhez a tojássárgát a cukorral és a vízzel összekeverjük, beletesszük a citrom levét és héját, majd a lisztet, végül gőz fölött sűrűre főzzük. Alaposan kihűtjük, majd hozzákeverjük a Ramát. A tortalapot háromfelé vágjuk és meglocsoljuk a lapokat a citromlével.
A növényi tejszínhabot keményre verjük és kétfelé osztjuk. A lapokat megtöltjük. Először a citromos krémet kenjük a lapra, majd a tetejére tejszínhabot is kenünk. A tejszín második felét megszínezzük zöld ételfestékkel, kevés citromlevet is adunk hozzá. Olyan színe legyen, mintha kicsit éretlen lenne a citrom. Ezzel vonjuk be a tortát. Jó intenzív, citromos íze van.
Tetejét citrommal díszítjük.