Feltöltve:

Croissant

180
Könnyű
10 fő
favorite_border 2

Hozzávalók

liszt400 gramm
1 csipetnyi
tej200 milliliter
porcukor40 gramm
friss élesztő20 gramm
tojássárgája2 darab
Rama Vajas Íz250 gramm
liszt a nyújtáshoz1 kevés
tojás a kenéshez1 darab

Sütéshez

Sütési idő 18 perc
Sütési hőmérséklet 180 °

Desszertek: Croissant a sok Croissant recept közül.

Elkészítés

1

A lisztet, sót és 25 g Rama Vajas Ízt morzsoljunk el egy keverőtálban.
A tejet a porcukorral langyosítsuk meg, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel. Ha felfutott, keverjük bele a tojássárgákat is.
Az élesztős részt adjuk a lisztes keverékhez, majd dolgozzuk sima tésztává. Szobahőmérsékleten, letakarva kelesszük 20-25 percig.


2

A 225 g Rama Vajas Ízből formázzunk téglalap alakot két lisztezett zsírpapír között. Tegyük hűtőbe, amíg pihen az élesztős tészta.

3

Az élesztős tésztarészt lisztezett asztalon formázzuk egyenlő szárú kereszt alakúra (a tészta oldalait kifelé megnyújtva) úgy, hogy a közepe kicsivel vastagabb maradjon. Helyezzük ide a Rama Vajas Ízből készített téglát.
Az óramutató járásával megegyező irányban hajtsuk rá a tészta füleit, végül nyújtsuk téglalap alakúra. (Ha nehéz nyújtani, akkor sodrófával kicsit megütögetve lapogassuk el.)
Képzeletben osszuk három egyenlő részre a tésztát. A bal oldali részt hajtsuk a középső részre, majd söpörjük le róla a lisztet. Az így kapott dupla tésztarészre hajtsuk rá a jobb oldali tésztarészt. Ez a szimpla hajtás.
A tésztát most fordítsuk el 90 fokkal. Most következik a dupla hajtás: a tésztát nyújtsuk ki ismét, majd képzeletben osszuk 4 egymás melletti egyenlő részre. A két szélső részt hajtsuk rá a két középső részre (mindegyiket a mellette lévőre), majd a két dupla tésztaréteget hajtsuk egymásra (mintha egy könyvet csuknánk be).

Hűtőszekrényben pihentessük a tésztát 30 percig, majd ismételjük meg a dupla hajtást, és tegyük vissza pihenni újabb 30 percre.

4

Pihentetés után lisztezett asztalon nyújtsuk a tésztát kb. 20x30cm-es téglalappá, és vágjunk kb. 10cm alapú háromszögeket belőle. Alapjuktól (a széles felétől) indulva ekerjük fel a háromszögeket, kifliket formázva belőlük.
Letakarva kelesszük őket 15 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 170°C-ra.

5

A kifliket 15 perc elteltével kenjük meg tojással, és az előmelegített sütőben 16-18 perc alatt süssük aranybarnára.

Hozzászólások

Hasonló receptek