Feltöltve:

Croissant

access_alarm 180
cake Könnyű
person_outline 10 fő
favorite_border 2

Hozzávalók

liszt400 gramm
1 csipetnyi
tej200 milliliter
porcukor40 gramm
friss élesztő20 gramm
tojássárgája2 darab
Rama Vajas Íz250 gramm
liszt a nyújtáshoz1 kevés
tojás a kenéshez1 darab

Sütéshez

Sütési idő 18 perc
Sütési hőmérséklet 180 °

Desszertek: Croissant a sok Croissant recept közül.

Elkészítés

1. lépés

A lisztet, sót és 25 g Rama Vajas Ízt morzsoljunk el egy keverőtálban.
A tejet a porcukorral langyosítsuk meg, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel. Ha felfutott, keverjük bele a tojássárgákat is.
Az élesztős részt adjuk a lisztes keverékhez, majd dolgozzuk sima tésztává. Szobahőmérsékleten, letakarva kelesszük 20-25 percig.


2. lépés

A 225 g Rama Vajas Ízből formázzunk téglalap alakot két lisztezett zsírpapír között. Tegyük hűtőbe, amíg pihen az élesztős tészta.

3. lépés

Az élesztős tésztarészt lisztezett asztalon formázzuk egyenlő szárú kereszt alakúra (a tészta oldalait kifelé megnyújtva) úgy, hogy a közepe kicsivel vastagabb maradjon. Helyezzük ide a Rama Vajas Ízből készített téglát.
Az óramutató járásával megegyező irányban hajtsuk rá a tészta füleit, végül nyújtsuk téglalap alakúra. (Ha nehéz nyújtani, akkor sodrófával kicsit megütögetve lapogassuk el.)
Képzeletben osszuk három egyenlő részre a tésztát. A bal oldali részt hajtsuk a középső részre, majd söpörjük le róla a lisztet. Az így kapott dupla tésztarészre hajtsuk rá a jobb oldali tésztarészt. Ez a szimpla hajtás.
A tésztát most fordítsuk el 90 fokkal. Most következik a dupla hajtás: a tésztát nyújtsuk ki ismét, majd képzeletben osszuk 4 egymás melletti egyenlő részre. A két szélső részt hajtsuk rá a két középső részre (mindegyiket a mellette lévőre), majd a két dupla tésztaréteget hajtsuk egymásra (mintha egy könyvet csuknánk be).

Hűtőszekrényben pihentessük a tésztát 30 percig, majd ismételjük meg a dupla hajtást, és tegyük vissza pihenni újabb 30 percre.

4. lépés

Pihentetés után lisztezett asztalon nyújtsuk a tésztát kb. 20x30cm-es téglalappá, és vágjunk kb. 10cm alapú háromszögeket belőle. Alapjuktól (a széles felétől) indulva ekerjük fel a háromszögeket, kifliket formázva belőlük.
Letakarva kelesszük őket 15 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 170°C-ra.

5. lépés

A kifliket 15 perc elteltével kenjük meg tojással, és az előmelegített sütőben 16-18 perc alatt süssük aranybarnára.

Hozzászólások

Hasonló receptek