Croissant
Croissant
  • timer180 perc
  • moodKönnyű
  • person10 fő

Hozzávalók:

  • liszt - 400 gramm
  • só - 1 csipetnyi
  • tej - 200 milliliter
  • porcukor - 40 gramm
  • friss élesztő - 20 gramm
  • tojássárgája - 2 darab
  • Rama Vajas Íz - 250 gramm
  • liszt a nyújtáshoz - 1 kevés
  • tojás a kenéshez - 1 darab

Elkészítés:

  1. A lisztet, sót és 25 g Rama Vajas Ízt morzsoljunk el egy keverőtálban. A tejet a porcukorral langyosítsuk meg, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel. Ha felfutott, keverjük bele a tojássárgákat is. Az élesztős részt adjuk a lisztes keverékhez, majd dolgozzuk sima tésztává. Szobahőmérsékleten, letakarva kelesszük 20-25 percig.
  2. A 225 g Rama Vajas Ízből formázzunk téglalap alakot két lisztezett zsírpapír között. Tegyük hűtőbe, amíg pihen az élesztős tészta.
  3. Az élesztős tésztarészt lisztezett asztalon formázzuk egyenlő szárú kereszt alakúra (a tészta oldalait kifelé megnyújtva) úgy, hogy a közepe kicsivel vastagabb maradjon. Helyezzük ide a Rama Vajas Ízből készített téglát. Az óramutató járásával megegyező irányban hajtsuk rá a tészta füleit, végül nyújtsuk téglalap alakúra. (Ha nehéz nyújtani, akkor sodrófával kicsit megütögetve lapogassuk el.) Képzeletben osszuk három egyenlő részre a tésztát. A bal oldali részt hajtsuk a középső részre, majd söpörjük le róla a lisztet. Az így kapott dupla tésztarészre hajtsuk rá a jobb oldali tésztarészt. Ez a szimpla hajtás. A tésztát most fordítsuk el 90 fokkal. Most következik a dupla hajtás: a tésztát nyújtsuk ki ismét, majd képzeletben osszuk 4 egymás melletti egyenlő részre. A két szélső részt hajtsuk rá a két középső részre (mindegyiket a mellette lévőre), majd a két dupla tésztaréteget hajtsuk egymásra (mintha egy könyvet csuknánk be).Hűtőszekrényben pihentessük a tésztát 30 percig, majd ismételjük meg a dupla hajtást, és tegyük vissza pihenni újabb 30 percre.
  4. Pihentetés után lisztezett asztalon nyújtsuk a tésztát kb. 20x30cm-es téglalappá, és vágjunk kb. 10cm alapú háromszögeket belőle. Alapjuktól (a széles felétől) indulva ekerjük fel a háromszögeket, kifliket formázva belőlük. Letakarva kelesszük őket 15 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 170°C-ra.
  5. A kifliket 15 perc elteltével kenjük meg tojással, és az előmelegített sütőben 16-18 perc alatt süssük aranybarnára.

Sütéshez