Csodakuglóf
Hozzávalók
cukor | 30 dekagramm |
---|---|
kakaó | 2 evőkanál |
liszt | 30 dekagramm |
Ráma | 30 dekagramm |
tej | 3 evőkanál |
tojás | 5 darab |
vaníliás cukor | 2 csomag |
sütőpor | 1 teáskanál |
citrom reszelt héja | 1 darab |
dió, csokidarabok, mandula, kakaó ízlés szerint | 10 dekagramm |
Desszertek: Csodakuglóf a sok Kuglóf recept közül.
Elkészítés
Nagyon fontos, hogy minden alapanyag szoba-hőmérsékletű legyen. A sütőformát kikenjük Ramával, lisztezzük, a sütőt előmelegítjük.
A puha Ramát keverőtálba tesszük és a cukorral habosra keverjük.
Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját a Ramához adjuk és habosra keverjük. Én ilyenkor szoktam hozzáadni a diót, a csokit, a kókuszt, vagy amit éppen szeretnék és ezzel is elkeverjük.
A sütőporos lisztet beleszitáljuk, összekeverjük. Én lágyításnak szoktam hozzáadni egy kicsi tejet, hogy ne legyen nagyon sűrű tészta (kb fél decit).
A tojásfehérjéket pici sóval habosra keverjük és óvatosan a tésztához adjuk. Egy kanálnyit keverjük bele durván és utána a többit óvatosan beleforgatjuk a lágyabb tésztába, így nem fog összetörni a hab.
Ha márványos kuglófot szeretnénk, akkor a fele tésztát eloszlatjuk a forma alján, majd a másik felébe óvatosan elkeverünk két csapott kanál keserű kakaót és rátesszük a fehér tészta tetejére.
Kicsit megütögetjük a forma alját, hogy ne maradjanak buborékok és mehet is a sütőbe.
Ha kész bevonhatjuk csokival, megszórhatjuk dióval, mogyoróval, csokigolyókkal, vagy amivel csak szeretnénk.
Jó étvágyat hozzá.