Csokidarabos kiflik
Csokidarabos kiflik
  • timer48 perc
  • moodKözepes
  • person32 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 25 dekagramm
  • víz - 2 dl
  • tojás - 2 darab
  • cukor - 3 evőkanál
  • tej - 4 dl
  • finomliszt - 1 kilogramm
  • só - 1 teáskanál
  • étcsokoládé - 10 dekagramm
  • csokoládé - 10 dekagramm
  • instant élesztő - 4 dekagramm
  • cukrozatlan kakaópor - 2 evőkanál

Elkészítés:

  1. A tejet a cukorral édesítve meglangyosítjuk. Az élesztőt belemorzsoljuk, és meleg helyen 10-15 perc alatt felfuttatjuk.
  2. A lisztet nagy tálba szórjuk, a közepét kimélyítjük.
  3. A tésztát, ami inkább kicsit kemény mint lágy, elfelezzük, az egyikbe beledolgozzuk a kakaóport is.
  4. A tojásokat beleütjük, az olvasztott, de nem forró Ramát beleöntjük, megsózzuk, majd a tejes élesztőt is hozzáadva addig dagasztjuk, míg az edény falától elválik. Ez 6-8 perc.
  5. Ha szükséges 2-3 evőkanál tejet is adhatunk még hozzá. Ezután mindkét tésztát letakarjuk, és meleg helyen kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  6. Ezalatt bőven van idő arra, hogy a fehér- és az étcsokoládét is durvára vágjuk.
  7. A megkelt tésztát 4-4 részre osztjuk, egy kicsit meggömbölygetjük, majd egyenként kb. 22 centi átmérőjű körré nyújtjuk. Egy világos tésztakorongot olvasztott Ramával megkenünk, egy negyed táblányi étcsokival megszórjuk, egy kakaós tésztakorongot ráfektetünk.
  8. Olvasztott Ramával ezt is megkenjük, egy negyed táblányi fehér csokival megszórjuk (kinézetre olyan, mintha egymásra raktunk volna két pizzát). Ezután 8 részre vágjuk, és befelé, a csúcsuk felé föltekerjük, kicsit meghajlítjuk. Ramával kikent tepsire rakjuk.
  9. A többi kiflit ugyanígy készítjük elő, illetve megcifrázhatjuk annyival, hogy a felénél a kakaós tészta kerüljön alulra. Egy tepsibe 16 kifli kerül. Ezeket olvasztott Ramával lekenjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 16-18 perc alatt megsütjük.
  10. Amíg sül, cukoroldatot készítünk, ami mindössze annyi, hogy a vizet a cukorral ízesítve fölforraljuk. A sütőből kivett forró kifliket egy lapátkanál segítségével, a még ugyancsak forró cukoroldatban pár pillanat alatt „megfürdetjük", lecsöpögtetve hűlni hagyjuk.