Csokis almás pite
Hozzávalók
A tésztához
liszt | 30 dekagramm | |
---|---|---|
Rama margarin | 20 dekagramm | |
porcukor | 10 dekagramm | |
tojássárgája | 2 darab | |
sütőpor | 1 csomag | |
citrom reszelt héja | 1 darab | |
tejföl | 2 evőkanál | |
vaníliás cukor | 1 csomag |
A töltelékhez
alma | 2 kilogramm | |
---|---|---|
őrölt fahéj | 1 csipetnyi | |
vaníliás cukor | 1 csomag | |
cukor | 20 dekagramm | |
vaníliás pudingpor | 1 csomag | |
étcsokoládé | 8 dekagramm |
A tetejére
tojásfehérje | 2 darab | |
---|---|---|
étcsokoládé | 2 dekagramm |
Desszertek: Csokis almás pite a sok Pite recept közül.
Elkészítés
A Ramát a sütőporos lisztben elmorzsoljuk, beletesszük a tojások sárgáit, cukor, citromhéjat, és ha túl kemény a tészta 1-2 evőkanál tejfölt. Jól összegyúrjuk, fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe rakjuk, addig elkészítjük a tölteléket.
Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd jól kinyomkodjuk a levét. Az alma levében a szokásos módon megfőzzük a vaníliás pudingot. Ha nem lett 5 dl almalé, akkor kipótoljuk vízzel, hogy 5 dl legyen. Ha kész, a lereszelt almába keverjük a fahéjjal és a cukorral együtt.
A tésztát kivesszük a hűtőből. Kétfelé osztjuk és tepsi méretűre nyújtjuk. Az egyik részt kikent, lisztezett tepsibe tesszük. Rápakoljuk az almatölteléket, és ráreszeljük a csokoládét (kis kockákban is rárakhatjuk). A tészta másik részét is kinyújtjuk, és ráborítjuk a sütire. Megkenjük a tetejét 1 tojással, megszurkáljuk villával, és 170 fokon, kb. 40 percig sütjük.
Ha megsült, kivesszük. A maradék tojásfehérjéből 1 csipet sóval, a porcukorral kemény habot verünk, és megkenjük a süti tetéjét. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, és a süti tetejére csepegtetjük. Hűtve kináljuk.