Csokis-karamellás diótorta
Hozzávalók
A tésztához
apróra tört dió | 120 gramm | |
---|---|---|
Rama Vajas Íz | 250 gramm | |
Cukor | 200 gramm | |
Dr. Oetker Aroma vanília | 2 teáskanál | |
Tojás | 4 darab | |
Dr. Oetker Sütőpor | 1.5 teáskanál | |
Liszt | 190 gramm | |
Só | 0.5 teáskanál | |
tej | 80 milliliter | |
feketekávé (el is maradhat) | 2 evőkanál |
a karamellizált dióhoz
dió | 100 gramm | |
---|---|---|
Rama Vajas Íz | 15 gramm | |
kristálycukor | 1.5 evőkanál | |
víz | 1 evőkanál |
a párizsi krémhez
habtejszín | 100 milliliter | |
---|---|---|
Cukor | 100 gramm | |
Dr. Oetker Vanillincukor | 1 csomag | |
kakaópor | 50 gramm | |
Étcsokoládé | 50 gramm | |
Rama Vajas Íz | 250 gramm |
a fehércsokis krémhez
Fehércsokoládé | 80 gramm | |
---|---|---|
mascarpone | 250 gramm | |
habtejszín | 200 milliliter | |
Dr. Oetker Habfixáló | 1 csomag |
A karamellszószhoz
Cukor | 100 gramm | |
---|---|---|
Rama Vajas Íz | 50 gramm | |
habtejszín | 60 milliliter | |
Só | 1 csipetnyi |
A díszítéshez
csokoládé | 50 gramm | |
---|---|---|
karamellizált dió |
Sütéshez
Sütési idő | 30 perc |
---|---|
Sütési hőmérséklet | 180 ° |
Edény, sütő formája | 20cm-es magasfalú tortaforma (vagy 3 db 20cm-es tortaforma) |
Desszertek: Csokis-karamellás diótorta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra.
A csatos tortaforma oldalát vékonyan kenjük ki Rama Vajas Ízzel, az aljára pedig helyezzünk sütőpapírt (ha 3 tortaformában sütjük a lapokat, akkor mindegyik tortaformát készítsünk elő eszerint).
Szitáljuk át a sütőporral elkevert lisztet.
A diót pirítsuk meg egy kevés olvasztott Rama Vajas Ízen, majd törjük apróra (fontos, hogy apróra tört legyen, hogy a darabkák ne süllyedjenek le a tészta aljára).
A puha Rama Vajas Ízt és a cukrot keverjük habosra elektromos habverővel. Adjuk hozzá a vanília kivonattal elkevert tojásokat. Ezután a sütőporos liszt felét, a sót, majd a tejet (és a kávét, ha szeretnénk), végül pedig a maradék lisztet. Legutoljára keverjük hozzá a megpirított és apróra tört diót!
Öntsük a masszát az előkészített formába (vagy osszuk el a három előkészített formában, ha külön sütjük a lapokat). Simítsuk el a tetejét, a közepétől kissé a szélek felé simítva a masszát, hogy sütéskor ne emelkedjen meg a tésztánk közepe.
Süssük előmelegített sütőben 160°C-on kb. 30-35 percig (ha külön-külön sütöttük a lapokat, akkor a sütési idő lerövidül, kb. 20 perc után nézzünk rá a tortára). Ha a tészta közepét óvatosan benyomjuk és a tészta visszaugrik, akkor jó.
Miután megsült, vegyük ki a sütőből, és kb. 1 perc múlva csatoljuk le a forma oldalát és borítsuk a tésztánkat rácsra. Hűtsük ki teljesen.
Amennyiben egyben sütöttük, a kihűlt piskótát vágjuk vízszintesen 3 egyforma lapra.
A karamellizált dióhoz a diót pirítsuk meg egy kevés olvasztott margarinon, vigyázva, hogy ne égjen meg.
A cukrot a vízzel főzzük sziruppá, majd keverjük bele a diót és a kevés Rama Vajas Ízt.
Borítsuk egy margarinnal kikent fém tálcára – így majd könnyen eltávolítható lesz.
Ha kihűlt, késes aprítóval vagy sodrófával törjük apró darabokra. Tegyünk félre egy keveset a torta díszítéséhez.
A csokis (párizsi) krémhez forraljuk a tejszínt a cukrokkal 110°C-ig, egészen addig amíg a cukor felolvad.
Ezután keverjük hozzá az átszitált kakaóport, majd az apróra tört csokoládét is. Keverjük krémünket teljesen simára.
Apró kockánként - azért, hogy ne hűtsük le nagyon - keverjük bele a Rama Vajas Ízt is. Keverjük krémünket ismét simára, majd hideg vízbe téve a lábast, gyakran kevergetve hűtsük ki. Be fog sűrűsödni és kenhető állagú lesz.
A fehércsokoládés krémhez a fehércsokoládét olvasszuk fel vízgőz felett, majd tegyük félre hűlni. A mascarponét keverjük habosra a szobahőmérsékletűre hűlt fehércsokoládéval. A habtejszínt verjük keményre a habfixálóval. Forgassuk a mascarponés masszába a tejszínhabot.
A karamellszószhoz a cukrot egy lábasban olvasszuk fel teljesen, majd kis kockánként keverjük bele a puha Rama Vajas Ízt. Melegítsük fel a tejszínt, majd keverjük hozzá a cukros keverékhez. Vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a sót is.
A torta összeállítása következik.
Az első tortalapra kenjünk a csokoládékrémből, majd erre egy vékonyabb réteg fehér krém kerül, és végül szórjuk meg egy kevés karamellizált dióval.
Helyezzük rá a második tésztalapot, melyre szintén a csokoládékrém, a fehércsokoládé krém és karamellizált dió kerül. Tegyük rá az utolsó tésztalapot is, majd az egészet tegyük hűtőbe 5-10 percre.
Vékonyan kenjük körbe a maradék fehércsokoládé krémünkkel, majd tegyük ismét hűtőbe 10 percre.
Tortánkat díszítsük a megmaradt karamellizált dióval, csokoládéforgáccsal és a karamellszósszal.
A csokoládéforgácsot többféleképpen is elkészíthetjük. Legegyszerűbb módja, ha egy zöldséghámozót egy tábla csokoládé hátoldalán végighúzunk, és így forgácsokat kapunk. A másik módja, hogy a csokoládé két harmadát felolvasztjuk, és ebbe keverjük a maradék egy harmadot, amíg teljesen simára olvad. Ezután, kenjük az olvasztott csokoládénkat egy márványlapra vagy sütőpapírra. Egy kicsit hagyjuk szilárdulni, majd egy spatulával vagy késsel határozott mozdulattal magunktól elfelé tolva kaparjuk fel a csokoládét. Az így kapott gyűrött hatást keltő csokoládé darabokat helyezzük óvatosan tortánk tetejére.