Csokis-lekváros szelet
Hozzávalók
A tésztához
liszt | 50 dekagramm | |
---|---|---|
cukor | 10 dekagramm | |
tojás | 2 darab | |
Ráma | 10 dekagramm | |
tej | 1 dl | |
szódabikarbóna | 1 teáskanál | |
szalalkáli | 1 kávéskanál | |
só | 1 csipetnyi |
A csokimázhoz
étcsokoládé | 10 dekagramm | |
---|---|---|
Ráma | 5 dekagramm | |
tejszín | 1 dl |
A kakaós töltelékhez
tej | 0.5 dl | |
---|---|---|
vaníliás cukor | 1 csomag | |
kakaópor | 1 evőkanál | |
Ráma | 5 dekagramm | |
porcukor | 5 dekagramm | |
darált keksz | 20 dekagramm | |
tej | 1 kevés | |
krémesre turmixolt baracklekvár | 15 dekagramm |
Desszertek: Csokis-lekváros szelet a sok
Elkészítés
A lisztet a szódabikarbónával és a szalalkálival kétszer átszitáljuk, majd a tészta hozzávalóival összegyúrjuk. Négyfelé osztjuk és lisztezett deszkán egyenként vékonyra nyújtjuk. A tepsit Ramával kikenjük és a tésztalapokat egyenként 180 °C-os előmelegített sütőben 5-6 perc alatt kisütjük. Töltelék: a forró tejben felolvasztjuk a Ramát, majd hozzáadjuk a cukrokat, a kakaót, a darált kekszet és simára keverjük. Szükség szerint tejjel lazítjuk (kb 1 dl). Félrerakjuk és hagyjuk kihűlni. Az első tésztalapot egyenletesen megkenjük baracklekvárral, majd a második tésztalappal befedjük, rummal meglocsoljuk. A kakaós tölteléket elterítjük rajta, a harmadik lapot rárakjuk és baracklekvárral bekenjük, majd a negyedik tésztalappal befedjük. Csokimáz: az étcsokoládét apróra törve gőz felett a Ramával és a tejszínnel simára keverjük, majd a sütemény tetejét egyenletesen bevonjuk. Két órára hűtőbe rakjuk. Tálalásnál téglalap alakúra szeleteljük.
Ha főzött csokimázzal vonjuk be, akkor az alábbiak szerint készítjük. 12 dkg cukor, 4 ek. kakaópor, 4 ek. víz, 1-2 dkg Rama. A cukrot a kakaóporral és a vízzel kikeverjük, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a cukor el nem olvad benne, ha elolvad, hólyagok nőnek a tetején. Egy pohár hideg vízbe cseppenthetünk egy picit és ha nem folyik szét benne, hanem egyben leszáll az aljára, akkor jó az állaga.
Keverjünk bele 1-2 dkg Ramát és azonnal tehetjük a sütemény tetejére. Ha a süteményt hűtőbe tesszük - miután leöntöttük csokimázzal -, akkor hamarabb megszilárdul a csokimáz a tetején.
Rama helyett használhatunk olajat is.