Csokis muffin (alaprecept)
Hozzávalók
a muffinhoz (kb 14db-hoz)
Rama Vajas Íz | 120 gramm | |
---|---|---|
Cukor | 250 gramm | |
Dr. Oetker Vanillincukor | 1 csomag | |
Tojás | 2 darab | |
Liszt | 270 gramm | |
kakaópor | 30 gramm | |
Dr. Oetker Sütőpor | 1 kiskanál | |
tej | 100 milliliter | |
dió, mazsola, gyümölcs, csoki, stb (egyéni fantáziára bízva) |
A tetejére
mascarpone | 250 gramm |
---|---|
porcukor | 4 evőkanál |
kakaópor (opcionális) | 50 gramm |
habtejszín | 180 milliliter |
Sütéshez
Sütési idő | 25 perc |
---|---|
Sütési hőmérséklet | 180 ° |
Edény, sütő formája | muffinforma (papírkapszlikkal bélelve) |
A csokis muffinról
A csokis muffin fénykorát éli, és nem valószínű, hogy hamar kimegy a divatból. A muffinok között a csokis muffin az egyik legnépszerűbb. Számtalan elkészítési módját ismerjük. A csokis muffin készülhet sima csokis tésztából, töltelék és csoki darabok nélkül is. Csokis muffinnak nevezzük azt a muffint is, amelynek a tésztája sima, nem ízesitettük és színeztük kakaóval, de csokidarabok vannak benne. Ennek a két csokis muffinnak van egy közös változata is. Ez az, amikor a tészta is csokis, és csokidarabkák is vannak benne. Ez a desszert mindenhol nagy kedvenc, mert nagyon egyszerű elkészíteni, 20 perc alatt megsül, és nagyjából ennyi idő alatt el is fogy. Ha igazi csokoládéfanatikusok vagyunk, nyugodtan tehetünk a csokis muffinunk tetejére csoki öntetet is. Csoki imádóknak kötelező. Készíthetünk duplacsokis muffinokat is, kétféle csoki hozzáadásával. Ez lehet: tejcsokoládé, étcsokoládé, fehércsokoládé, de akár mogyorós vagy bármilyen más ízesített csokoládé is. Ha rusztikus hatású csokis muffint szeretnénk készíteni, akkor a tésztáját keverjük minél hígabbra. Azért nem fog szétfolyni a keverék, mert az első 5-7 percben egy kéreg sül a muffin tetejére, ami nem engedi szétterülni, de ahogy sül és emelkedik a tészta, a tetején lévő kéreg megreped, rusztikus hatást eredményezve. Ez a fajta elkészítési mód különösen kedvelt, mert a tészta könnyed, és nem telíti el az ember gyomrát annyira. A csokis muffin elkészítésének millió módja van, de érdemes mindegyiket kipróbálni.
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. A muffin sütőformákat béleljük ki papírkapszlikkal.
A puha Rama Vajas Ízt keverjük habosra a cukorral és vaníliás cukorral. Egyenként keverjük bele a tojásokat is.
A kakaóporral és sütőporral átszitált lisztet 2-3 részletben, felváltva a tejjel keverjük hozzá, úgy, hogy a lisztet keverjük hozzá utoljára. Ne keverjük túl (sokáig) a tésztát. Ízlés szerint forgassunk bele magokat, mazsolát, esetleg csokidarabokat.
Osszuk el a masszát a muffinformákban, kétharmadig töltve azokat. Előmelegített sütőben süssük 20-25 percen keresztül. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsültek-e.
A tetejükre készíthetünk mascarponés vagy csokis-mascarponés tejszínhabot. Ehhez a mascarponét a porcukorral (és ízlés szerint a kakaóporral) keverjük simára egy habverővel. Öntsük bele a habtejszínt is, és keverjük addig, amíg már nem folyós, hanem habos állagot érünk el. Kanállal vagy habzsákból nyomva díszítsük vele a muffinok tetejét. Megszórhatjuk kakaóporral, színes cukorkákkal, csokoládédarabokkal.