Csokoládékérges kekszes fatörzs
Hozzávalók
durvára felaprított mogyoró | 8 dekagramm |
---|---|
ét bevonó | 60 dekagramm |
Ráma | 15 dekagramm |
tejszín | 2.5 dl |
neszkávé | 3 evőkanál |
cukor | 5 dekagramm |
rum | 3 evőkanál |
omlós keksz, (kb. 40 db) | 1 csomag |
A díszítéshez
fehér csokoládé | 5 dekagramm |
---|
A forma kikenéséhez
olaj | 1 darab |
---|
Desszertek: Csokoládékérges kekszes fatörzs a sok Fatörzs recept közül.
Elkészítés
Lehetőleg teflon serpenyőben a mogyorót szárazon, közepes hőfokon megpirítjuk. Az ét bevonót durvára feldaraboljuk, a tejszínt felhevítjük (ne forraljuk). A neszkávéval elkeverjük, hozzáadjuk a feldarabolt csokoládét és a Ramát, majd kevergetve megolvasztjuk. Végül a rummal és a cukorral simára keverjük. Kb. 45 percre hűtőbe tesszük. Egy kb. 25 cm-es (1,5 l-es) pástétomformát olajjal kikenünk, majd úgy kibéleljük, hogy a folpack a forma szélén túllógjon. A forma aljára az átkevert csokoládémasszából kb. 2 cm vastag réteget simítunk. Kb. 1 evőkanál pirított mogyoróval megszórjuk, majd 1 sor omlós keksszel kirakjuk. A maradék krémet, mogyorót és kekszet ugyanígy egymásra rétegezzük. Éjszakára hűtőszekrénybe állítjuk. A fatörzset a folpack segítségével óvatosan süteményestálra borítjuk. Forró vízfürdőben a fehér csokoládét megolvasztjuk, majd kis nejlonzacskóba töltjük, és a zacskó sarkát levágjuk. A fatörzs tetejére és oldalára díszítésül vékony csíkokat rajzolunk.