Csokoládés-diós szelet
Csokoládés-diós szelet
  • timer80 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 20 dekagramm
  • tojás - 6 darab
  • finomliszt - 10 dekagramm
  • só - 1 csipetnyi
  • sütőpor - 1 csipetnyi
  • rum - 3 evőkanál
  • porcukor - 10 dekagramm
  • kristálycukor - 12 dekagramm
  • vaníliás cukor - 1 csomag
  • darált dió - 20 dekagramm
  • tejcsokoládé - 15 dekagramm
  • sárgabaracklekvár - 12 dekagramm
  • reszelt étcsokoládé - 10 dekagramm
  • durvára vágott dióbél - 2 evőkanál

Elkészítés:

  1. A szoba-hőmérsékletű Ramát először magában, majd a porcukorral és a vaníliás cukorral keverjük habosra. Kissé megsózzuk, majd egyesével beledolgozzuk a tojások sárgáját is. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a kristálycukrot is hozzáadjuk, és óvatosan az előzőekbe forgatjuk.
  2. A sütőport, a lisztet, a diót és a reszelt csokoládét összekeverjük, majd a tojásos masszához adjuk.
  3. Egy püspökkenyérformát Ramával kikenünk, belisztezünk, a tésztával egyenletesen megtöltjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (175 °C, légkeveréses sütőben 160 °C) 1 órán át sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
  4. A lekvárt a rummal felforraljuk, majd még melegen megkenjük vele a sütemény tetejét és oldalát. Fél órára behűtjük, végül az olvasztott tejcsokoládéval bevonjuk és a dióval meghintjük. Ha megdermedt, forró vízbe mártott késsel szeleteljük föl.