A szoba-hőmérsékletű Ramát először magában, majd a porcukorral és a vaníliás cukorral keverjük habosra. Kissé megsózzuk, majd egyesével beledolgozzuk a tojások sárgáját is. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a kristálycukrot is hozzáadjuk, és óvatosan az előzőekbe forgatjuk.
A sütőport, a lisztet, a diót és a reszelt csokoládét összekeverjük, majd a tojásos masszához adjuk.
Egy püspökkenyérformát Ramával kikenünk, belisztezünk, a tésztával egyenletesen megtöltjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (175 °C, légkeveréses sütőben 160 °C) 1 órán át sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
A lekvárt a rummal felforraljuk, majd még melegen megkenjük vele a sütemény tetejét és oldalát. Fél órára behűtjük, végül az olvasztott tejcsokoládéval bevonjuk és a dióval meghintjük. Ha megdermedt, forró vízbe mártott késsel szeleteljük föl.