Csokoládés-narancsos márványpiskóta
Hozzávalók
kakaópor | 5 evőkanál | |
---|---|---|
forró víz | 4 evőkanál | |
cukor | 1.5 bögre | |
+ 1/2 bögre olaj | 2 evőkanál | |
finomliszt | 2.25 bögre | |
sütőpor | 1 evőkanál | |
só | 1 teáskanál | |
hideg víz | 0.75 bögre | |
tojássárgája | 7 darab | |
tojásfehérje | 7 darab | |
reszelt narancshéj | 1 evőkanál |
Narancsos mázhoz
Ráma | 0.5 bögre | |
---|---|---|
porcukor | 2 bögre | |
narancslé | 2 evőkanál | |
frissen reszelt narancshéj | 0.5 teáskanál |
Desszertek: Csokoládés-narancsos márványpiskóta a sok Piskóta recept közül.
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Egy tálban keverjük össze a kakaót és a forró vizet. Keverjünk bele 3 ek. cukrot és 2 ek. olajat, majd tegyük félre. Egy nagy tálban dolgozzuk össze elektromos mixerrel a lisztet, a megmaradt 1 és 1/2 bögre cukrot, a sütőport és a sót. Adjuk hozzá a hideg vizet, a maradék fél bögre olajat és a tojássárgákat, majd kanállal keverjük simára.
Egy másik tálban verjük keményre a tojásfehérjéket és óvatosan keverjük bele a tojásos keverékbe. A masszából vegyünk ki 2 bögrényit és keverjük bele a csokoládévá olvadt kakaót. A maradék masszába szórjuk bele a narancshéjat.
26 cm-es formát Ramával kenjünk ki ki, majd kanalazzuk bele a narancsos tészta felét. Kanalanként halmozzuk rá a csokoládés massza felét. Újra a narancsos, majd a csokoládés réteg következik. Késsel óvatosan keverjük meg a tésztát egy kicsit, hogy márványos hatású legyen.
Süssük addig, amíg a tészta közepe rugalmasan vissza nem ugrik amikor finoman megnyomjuk. A formában hagyjuk kihűlni, majd tegyük egy tányérra.
Készítsük el a narancsmázat: a Ramát egy lábasban felolvasztjuk, levesszük a tűzről és fokozatosan keverjük bele a porcukrot, majd a narancslét és a narancshéjat. Dolgozzuk simára és a kívánt sűrűségűre. Ha szükséges, adjunk hozzá még narancslét.
Kenjük meg vele a süteményt, hagyjuk hogy a máz szabadon folyjon az oldalán. Tetszés szerint díszítsük.