Csokoládés-narancsos márványpiskóta
Csokoládés-narancsos márványpiskóta
  • timer90 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • kakaópor - 5 evőkanál
  • forró víz - 4 evőkanál
  • cukor - 1.5 bögre
  • + 1/2 bögre olaj - 2 evőkanál
  • finomliszt - 2.25 bögre
  • sütőpor - 1 evőkanál
  • só - 1 teáskanál
  • hideg víz - 0.75 bögre
  • tojássárgája - 7 darab
  • tojásfehérje - 7 darab
  • reszelt narancshéj - 1 evőkanál

Narancsos mázhoz

  • Ráma - 0.5 bögre
  • porcukor - 2 bögre
  • narancslé - 2 evőkanál
  • frissen reszelt narancshéj - 0.5 teáskanál

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Egy tálban keverjük össze a kakaót és a forró vizet. Keverjünk bele 3 ek. cukrot és 2 ek. olajat, majd tegyük félre. Egy nagy tálban dolgozzuk össze elektromos mixerrel a lisztet, a megmaradt 1 és 1/2 bögre cukrot, a sütőport és a sót. Adjuk hozzá a hideg vizet, a maradék fél bögre olajat és a tojássárgákat, majd kanállal keverjük simára.
  2. Egy másik tálban verjük keményre a tojásfehérjéket és óvatosan keverjük bele a tojásos keverékbe. A masszából vegyünk ki 2 bögrényit és keverjük bele a csokoládévá olvadt kakaót. A maradék masszába szórjuk bele a narancshéjat.
  3. 26 cm-es formát Ramával kenjünk ki ki, majd kanalazzuk bele a narancsos tészta felét. Kanalanként halmozzuk rá a csokoládés massza felét. Újra a narancsos, majd a csokoládés réteg következik. Késsel óvatosan keverjük meg a tésztát egy kicsit, hogy márványos hatású legyen.
  4. Süssük addig, amíg a tészta közepe rugalmasan vissza nem ugrik amikor finoman megnyomjuk. A formában hagyjuk kihűlni, majd tegyük egy tányérra.
  5. Készítsük el a narancsmázat: a Ramát egy lábasban felolvasztjuk, levesszük a tűzről és fokozatosan keverjük bele a porcukrot, majd a narancslét és a narancshéjat. Dolgozzuk simára és a kívánt sűrűségűre. Ha szükséges, adjunk hozzá még narancslét.
  6. Kenjük meg vele a süteményt, hagyjuk hogy a máz szabadon folyjon az oldalán. Tetszés szerint díszítsük.