Csokoládétorta, ahogy Gergő szereti
Csokoládétorta, ahogy Gergő szereti
  • timer90 perc
  • moodNehéz
  • person8 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 10 gramm
  • víz - 1 dl
  • tojás - 4 darab
  • olaj - 1 evőkanál
  • cukor - 10 dekagramm
  • liszt - 20 dekagramm
  • alma - 2 darab
  • mazsola - 125 gramm
  • vaj - 1 dekagramm
  • étcsokoládé - 10 dekagramm
  • vaníliás cukor - 20 gramm
  • citrom reszelt héja - 1 darab
  • tejcsokoládé - 20 dekagramm
  • rumaroma - 1 darab
  • cukrozatlan kakaópor - 4 evőkanál
  • Bourbon vaníliás cukor - 10 gramm
  • cukrozott kakaópor - 4 evőkanál
  • nádcukor - 20 dekagramm
  • tejcsokoládé reszelék - 3 evőkanál
  • tortadíszítő cukorkaforgács - 2 evőkanál

Elkészítés:

  1. A tojások sárgáját egy mélyebb üvegtálba rakjuk és a 20 deka cukorral, a vanillin cukrokkal és a vaníliás cukorral. Közben a megmosott és alaposan szárazra törölt citrom héját lereszeljük.
  2. A cukorral megszórt tojássárgákra rászórjuk a citrom lereszelt héját és egy kis vizet öntünk rá és mixerrel teljesen sima krémet keverünk, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik a krémben, mert a sütemény fogyasztásnál nincs rosszabb annál, amikor a cukorszemcsék ropognak a fogak között.
  3. A fényesen simára kevert cukros tojásba apránként beleadagoljuk a lisztet, amit csomómentesen keverünk, esetleg egy kis víz hozzáadagolásával. Ha ez megvan, akkor rászórjuk a 4-5 evőkanál cukrozott kakaóport (attól függően mennyire édesen szeretjük) és a tejcsoki forgácsot 3 evőkanálnyit és 1 evőkanál olajat, majd addig keverjük, amíg tökéletes piskótakrém alapot nem készítünk belőle.
  4. Az elválasztott tojásfehérjéket egy nagyon mély üvegtálba tesszük, majd a mixer valódi (nem krémkeverő) habverő villáival addig keverjük, verjük fel a tojásfehérjéket habbá, amíg olyan kemény nem lesz, ha lefelé fordítjuk a tálat nem esik ki.
  5. Egy fakanál segítségével, amit egyébként csak édes krémek keveréséhez használunk és nem pörköltekhez például, a kemény tojásfehérje habot óvatosan "kihúzzuk" a mély üvegtálból, edényből, majd a kakaós piskótakrém alá olyan óvatosan és darabonként keverjük be, hogy még véletlenül se törjön össze a hab!!! Lényege, hogy a másik, sűrűbb állagú krémet sütés közben a fehérje megemelje, mert ezen múlik, hogy szép egyenletes, vagy lapos piskótánk lesz-e. Ezek után az 5 g margarinnal bekenjük a tepsit (négyszögletű), majd alaposan megszórjuk liszttel azért, hogy a tészta ne ragadjon bele. Beleöntjük a piskótatésztát a tepsibe és 220 fokos sütőben legalább 30, de inkább 40 percig sütjük, amit egy villa beleszúrásával ellenőrzünk, de csak egyszer. A sütő ki-be nyitogatása ugyanis lehűti a sütőbelsőt és összeeshet a piskótánk! Ha már nem ragad rá a villára a piskóta, akkor megsült, de akkor sem vesszük ki, hanem a meleg sütőben hagyjuk, miután azt elzártuk azt, hogy ne essen össze és várunk, amíg magától lehűl.
  6. Nekiállunk a krém elkészítésének: a cukrot gőz fölött (egy lábosban vizet forralunk és efölött van a nyeles, krémes lábos), megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a margarint, a vajat, amit egyenletesre keverünk. Beletördeljük az ét-, és a tejcsoki darabokat és beleszórjuk a cukrozatlan kakaóport. Ha nehezen áll össze, akkor közvetlenül a tűzhelyen kavargatjuk. Ha túl sűrű, egy kis vizet adunk hozzá, de mielőtt lehúznánk a tűzről, félig szilárduló, félig folyékony mély tüzű és fényű masszát kell kapjunk, amit a tortára jól tudunk kenni késsel. Közben a lehűlt piskótát kivesszük a sütőből és késsel óvatosan alányúlva kivesszük a tepsiből, akkor végeztünk alapos munkát, ha a piskóta nem ragadt bele a tepsibe.
  7. A piskótát először hosszában pont a felénél félbe vágjuk, majd az így nyert fél téglalapokat is, de azt viszont keresztbe vágjuk (keresztmetszet). Így négy egyenlő hosszú és széles piskóta téglalapot nyerünk. Vesszük a legalsót meglocsoljuk rumaromával. Megkenjük a csokoládékrémmel és szórunk rá mazsolát és picike kis almakockákat. Rátesszük a következő piskóta szeletet, amit ugyanúgy készítünk el. Megkenjük, almakockákkal megtöltjük. És így teszünk a továbbiakkal is. Amikor mind a négy szeletet egymásra raktuk a legfelsőt egy kés segítségével alaposan bekenjük a csokoládékrémmel, természetesen minden oldalán úgy, hogy a piskóta egyáltalán ne látszódjon ki. A cukorka forgáccsal feldíszítjük a torta tetejét. Ha lehűlt a krém, hűtőbe rakjuk a tortát.