Debreceni soros
Debreceni soros
  • timer70 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • finomliszt - 70 dekagramm
    • zsír - 15 dekagramm
    • tojássárgája - 3 darab
    • cukor - 15 dekagramm
    • szalalkáli - 1 csomag
    • poharas tejföl - 1 kis

    A krémhez

    • tej - 1 liter
    • tojás - 5 darab
    • liszt - 4 evőkanál
    • vaníliás cukor - 3 csomag
    • cukor - 20 dekagramm

    Elkészítés:

    1. A szalalkálit csipetnyi cukorral kb. fél dl tejbe öntjük, majd egy csepp citromlevet is adunk hozzá, hogy könnyebben kipezsegjen. A tészta hozzávalóit összekeverjük, beletesszük a feloldott szalalkálit is, majd a tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Kinyújtjuk, és zsírozott tepsiben, egyenként, szép világosra megsütjük a lapokat. 180 fokon, egyenként kb. 15 perc.
    2. A krémhez a tejet felforraljuk, a tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját, a lisztet és a cukrokat kikavarjuk, majd a habot is beleforgatjuk, és az egészet a tejbe öntjük. Folyamatos keverés mellett, lassú tűzön sűrű krémet főzünk belőle.
    3. Ha a krém elkészült, megtöltjük vele a lapokat, és letakarva egy éjszakát pihentetjük. Kb. ennyi idő kell, hogy a lapok megpuhuljanak. Porcukorral meghintve tálaljuk.