Diós bejgli
Hozzávalók
A tésztához
élesztő | 20 gramm | |
---|---|---|
tej | 2 dl | |
kristálycukor | 50 gramm | |
liszt | 500 gramm | |
Rama Vajas Íz | 250 gramm | |
tojás | 2 darab | |
só | 1 csipetnyi |
A töltelékhez
víz | 6 dl | |
---|---|---|
porcukor | 400 gramm | |
darált dió | 600 gramm | |
zsemlemorzsa | 200 gramm | |
mazsola | 200 gramm | |
citrom reszelt héja | 1 darab |
A kenéshez
tojás | 2 darab |
---|
Desszertek: Diós bejgli a sok Bejgli recept közül.
Elkészítés

Tegyük az élesztőt a hideg tejbe, majd adjunk egy csapott teáskanál cukrot hozzá. Keverjük össze és hagyjuk kelni 10 percen keresztül.

Szitáljuk a lisztet egy tálba és morzsoljuk el benne a kockákra vágott Rama Vajas Ízt. Adjuk hozzá a 2 felvert tojást, az élesztős keveréket, majd a cukrot és egy csipet sót. Alaposan gyúrjuk egybe a tésztát. Ha még nagyon ragad, adjunk hozzá egy kis lisztet.

Ha a tészta egynemű, osszuk el kettő/négy egyenlő részre és formáljunk cipókat belőlük. Letakarva pihentessük őket a hűtőben 30 percen keresztül.

Közben készítsük el a tölteléket. Forraljuk fel a vizet a porcukorral és főzzünk belőle szirupot. Adjuk hozzá a darált diót, a zsemlemorzsát, a mazsolát és a citromhéjat, majd keverjük össze. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.

Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztákat 5 mm vastagságúra, téglalap alakúra. Kenjük el a tésztán egyenletesen az előzőleg két/négyfelé osztott tölteléket, 1-1 cm-t hagyva a széleken.

Kenjük meg a széleket egy egész felvert tojással, majd tekerjük fel óvatosan a tésztát, ügyelve arra, hogy a széleket jól zárjuk le, és a töltelék ne folyjon ki.

1 tojást válasszunk szét, és a felvert sárgájával kenjük meg egyenletesen a bejglik tetejét. Kelesszük szobahőmérsékleten 30 percen keresztül, hogy megszáradjon a sárgája a tetejükön.

Helyezzük a bejgliket margarinnal kikent lemezre. Kenjük meg a megszáradt tojássárgája réteget tojás fehérjével, vékonyan, néhány mozdulattal, hogy a sárgája ne keveredjen a fehérjével. A kettős kenés adja majd a bejglinek a szép, repedezett és csillogó tetőt. Tegyük hűtőszekrénybe 30 percre, míg a fehérje réteg is teljesen megszárad. Közben melegítsük elő a sütőt 170-180 °C-ra.