Diós csiga muffinformában sütve
Hozzávalók
Rama Vajas Íz | 6 dekagramm | |
---|---|---|
tojás | 1 darab | |
finomliszt | 36 dekagramm | |
só | 1 csipetnyi | |
Főzőtejszín | 4 evőkanál | |
porcukor | 6 dekagramm | |
élesztő | 1 dekagramm | |
kristálycukor | 1 teáskanál | |
vaníliás cukor | 1 csomag | |
darált dió | 6 dekagramm | |
langyos tej | 1 dl |
Desszertek: Diós csiga muffinformában sütve a sok Muffin recept közül.
Elkészítés
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk és a cukorral meleg helyen kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba tesszük, a közepét kimélyítjük. Beleütjük a tojást, ráöntjük a felfuttatott élesztőt, megsózzuk és 7-8 perc alatt hólyagosra dagasztjuk. A vége felé az olvasztott Ramát is beledolgozzuk. Akkor jó, ha olyan tésztát kapunk, amelyik elválik az edény falától, se kemény, se lágy. Langyos helyen 45-50 percen át kelesztjük.
Ezalatt a töltelékhez a puha szoba-hőmérsékletű Ramát a darált dióval és a porcukorral összekeverjük.
A tésztát finoman átgyúrjuk, majd enyhén belisztezett gyúrólapon 3 milliméter vastagságú téglalappá nyújtjuk. A diókrémmel megkenjük, ezt egy nedves késsel a legkönnyebb, majd akár a piskótatekercset, szorosan feltekerjük. Fontos, hogy 5-6 cm-nél ne legyen vastagabb, mert akkor nem fér bele a formába.
Ezután 12 egyforma szeletre vágjuk. Oldalukat olvasztott Ramával egyenként körbekenjük, majd egy közepes muffin sütő Ramával kikent mélyedéseibe fektetjük.
Tetejüket a maradék Ramával megkenjük és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 12 percig sütjük.
Ekkor a cukorral édesített tejszínnel meglocsoljuk és kb. 20 °C-kal erősebb lánggal további kb. 12 percig sütjük. Még melegen a vaníliás cukorral meghintjük.