Diós kosárka
Desszertek: Diós kosárka a sok
Elkészítés
Puha vajból, vagy sütőmargarinból, lisztből, porcukorból, sütőporból és a tojássárgákból tésztát gyúrunk. 2-3 órát pihentetjük a hűtőben, átgyúrjuk és vékonyra, 2-3 mm-re kinyújtjuk. A formáknál nagyobb átmérőjűre szaggatjuk és az olvasztott vajjal, vagy sütőmargarinnal kikent formákba nyomkodjuk. Ha kész, mindegyikbe teszünk egy kis kanál házi baracklekvárt, aztán mindegyiket megtöltjük 1 evőkanál dióhabbal, illetve annyival, hogy a formát teljesen kitöltse. A dióhabhoz felverjük a tojásfehérjéket kemény habbá, majd tovább verve hozzászitáljuk a porcukrot és végül belekeverjük a darált diót. 180 fokon 12-15 perc alatt sülnek meg. Nem kell a tésztát vakon elősütni, anélkül is teljesen átsül a töltelékkel együtt. Akinek - mint nekem - nincs ez a hagyományos formája és pl muffin sütőben, vagy mini tortaformában csinálja, én egy kicsit laposabb kivitelű, 8 cm átmérőjű tortácska formákat használok. Mindegyikbe fél ek lekvárt, 2 ek dióhabot teszek és 180 fokon 15-18 perc kell nekik a sütőben.