Diós, mákos bejgli
Hozzávalók
Rama Vajas Íz | 20 dekagramm | |
---|---|---|
zsemlemorzsa | 4 dl | |
tojás | 2 darab | |
tej | 2 dl | |
liszt | 1 kilogramm | |
zsír | 15 dekagramm | |
dió | 40 dl | |
só | 1 csipetnyi | |
mák | 40 dekagramm | |
porcukor | 60 dekagramm | |
élesztő | 1 dekagramm | |
citrom reszelt héja | 1 darab |
Desszertek: Diós, mákos bejgli a sok Bejgli recept közül.
Elkészítés

A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a ramat és a zsírt, 8 dkg porcukrot és elmorzsoljuk őket. Az élesztőt 1 csipet cukorral a langyos tejbe felfuttatjuk és a tésztához öntjük. Teszünk bele 1 egész tojást 1 csipet sót, és jól összegyúrjuk.
Hideg helyen 1-2 órát pihentetjük.

Amíg pihen elkészítjük a mák és dió tölteléket.
Máktöltelék:
26 dkg cukrot 2,5 dl vízzel felforralunk. Leforrázzuk vele a darált mákot, hozzáadunk 1 késhegynyi fahéjat és fél citrom reszelt héját, majd jól összekeverjük. Hagyjuk kihűlni. Csak hidegen kenjük a tölteléket a tésztára. Ha túl folyós lenne akkor egy kis zsemlemorzsát keverjünk bele.
Diótöltelék:
22 dkg cukrot 2 dl vízzel felforralunk. Leforrázzuk vele a darált diót, hozzáadjuk az 1 késhegynyi fahéjat, a fél citrom levét, és 4 dkg zsemlemorzsát.
Se túl sűrű, se túl híg ne legyen a töltelék, mert kireped a tészta.
A tésztát lisztezett deszkára tesszük 6 egyenlő részre osztjuk, cipókká formáljuk.

Téglalap alakúra nyújtjuk. 3 mákos, 3 dióst töltünk meg, úgy, hogy a tészta széléig kenjük meg a töltelékkel, majd a két végét 1 ujjnyira visszahajtjuk, a tésztát feltekerjük.

A rudakat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, nem túl közel egymáshoz.
1 egész tojást egy kis tálban villával felverünk, és megkenjük a rudakat. És fél órára meleg helyre tesszük, majd ismét megkenjük a tojással és fél órára hideg helyre tesszük. ( a tojás megszárad a tetején)
( Amíg az egyik íz az első fél órás pihenőjét tölti, addig a másik ízt is elkészítjük.)
200 fokra előmelegített sütőben 30 -30 perc alatt 3-3 rudanként, szép pirosra sütjük őket. Ha úgy érezzük gyorsabban pirul, akkor egy alufóliát tegyünk a tetejére, nehogy megégessük.