Diós-mákos bejgli
Hozzávalók
A tésztához
tejföl | 1.5 dl | |
---|---|---|
élesztő | 2 dekagramm | |
tojás + 2 db a kenéshez | 1 darab | |
liszt | 50 dekagramm | |
Rama margarin | 25 dekagramm | |
porcukor | 5 dekagramm | |
só | 1 csipetnyi |
A töltelékhez
mazsola | 10 dekagramm | |
---|---|---|
rum | 6 cl | |
vaníliarúd | 0.5 darab | |
porcukor (20+20 dkg) | 40 dekagramm | |
tej | 0.5 dl | |
darált + 10 dkg darabosra vágott dió | 10 dekagramm | |
darált mák | 20 dekagramm | |
citrom | 1 darab |
Desszertek: Diós-mákos bejgli a sok Bejgli recept közül.
Elkészítés
A tésztát lehetőleg előző este készítsük el. A tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és a tojással. Elmorzsoljuk a lisztben a margarint, a tetejét megszórjuk a porcukorral és a sóval. Hozzáadjuk az élesztős tejfölt, és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és másnapig a hűtőszekrényben pihentetjük.
A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. Meglocsoljuk a rummal, lefedjük, és fél órát érleljük. A diótöltelékhez felhasítjuk a vaníliarudat, kikapargatjuk a belsejéből a pépet, 20 dkg porcukorral együtt a tejhez adjuk, és felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a kétféle finomságú diót (ha túl lágy, 1-2 evőkanál zsemlemorzsát is), majd hagyjuk kihűlni.
A máktöltelékhez 1 dl vízzel összeforraljuk a maradék 20 dkg porcukrot, és beleszórjuk a mákot. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük a citrom reszelt héjával és átszűrt levével. Fedő alatt 10 percig pihentetjük-puffasztjuk, majd fedő nélkül hagyjuk kihűlni.
A cipókat lisztezett munkalapon (egymást követően) 1/2 cm-es téglalapokra nyújtjuk. A kenésre szánt tojásokat kettéválasztjuk. Az első lapot vékonyan átkenjük tojásfehérjével, hosszabb oldalain szabadon hagyunk 2-3 cm-t, elsimítjuk rajta a diótöltelék felét, és megszórjuk a mazsola egynegyedével. Két rövidebb oldalát visszahajtjuk a töltelékre, majd lazán feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Kinyújtjuk, és megtöltjük a másik 3 cipót is (egyet a maradék dió-, kettőt a máktöltelékkel), a tepsire fektetjük.
Tetejüket megkenjük a tojássárgájával, és fedetlenül szobahőmérsékleten, fél órát pihentetjük. Finoman-könnyedén átkenjük a maradék tojásfehérjével, és további fél órát szárítjuk (a kétszeri kenéstől lesz repedezett a tetejük). A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
A tekercsek tetejét sűrűn-mélyen megszurkáljuk villával, hogy a sülés közben keletkező gőz ne repessze szét a tésztát. Középső bordamagasságon aranybarnára sütjük (30-40 perc). A sütő ajtaját 15-20 percig nem tanácsos kinyitni! A tepsiben hagyjuk kihűlni, fogyasztásig fóliába csomagolva tároljuk, tálaláskor ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.