Diós-mákos bejgli
Diós-mákos bejgli
  • timer120 perc
  • moodNehéz
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • tejföl - 1.5 dl
    • élesztő - 2 dekagramm
    • tojás + 2 db a kenéshez - 1 darab
    • liszt - 50 dekagramm
    • Rama margarin - 25 dekagramm
    • porcukor - 5 dekagramm
    • só - 1 csipetnyi

    A töltelékhez

    • mazsola - 10 dekagramm
    • rum - 6 cl
    • vaníliarúd - 0.5 darab
    • porcukor (20+20 dkg) - 40 dekagramm
    • tej - 0.5 dl
    • darált + 10 dkg darabosra vágott dió - 10 dekagramm
    • darált mák - 20 dekagramm
    • citrom - 1 darab

    Elkészítés:

    1. A tésztát lehetőleg előző este készítsük el. A tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és a tojással. Elmorzsoljuk a lisztben a margarint, a tetejét megszórjuk a porcukorral és a sóval. Hozzáadjuk az élesztős tejfölt, és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és másnapig a hűtőszekrényben pihentetjük.
    2. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. Meglocsoljuk a rummal, lefedjük, és fél órát érleljük. A diótöltelékhez felhasítjuk a vaníliarudat, kikapargatjuk a belsejéből a pépet, 20 dkg porcukorral együtt a tejhez adjuk, és felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a kétféle finomságú diót (ha túl lágy, 1-2 evőkanál zsemlemorzsát is), majd hagyjuk kihűlni.
    3. A máktöltelékhez 1 dl vízzel összeforraljuk a maradék 20 dkg porcukrot, és beleszórjuk a mákot. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük a citrom reszelt héjával és átszűrt levével. Fedő alatt 10 percig pihentetjük-puffasztjuk, majd fedő nélkül hagyjuk kihűlni.
    4. A cipókat lisztezett munkalapon (egymást követően) 1/2 cm-es téglalapokra nyújtjuk. A kenésre szánt tojásokat kettéválasztjuk. Az első lapot vékonyan átkenjük tojásfehérjével, hosszabb oldalain szabadon hagyunk 2-3 cm-t, elsimítjuk rajta a diótöltelék felét, és megszórjuk a mazsola egynegyedével. Két rövidebb oldalát visszahajtjuk a töltelékre, majd lazán feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Kinyújtjuk, és megtöltjük a másik 3 cipót is (egyet a maradék dió-, kettőt a máktöltelékkel), a tepsire fektetjük.
    5. Tetejüket megkenjük a tojássárgájával, és fedetlenül szobahőmérsékleten, fél órát pihentetjük. Finoman-könnyedén átkenjük a maradék tojásfehérjével, és további fél órát szárítjuk (a kétszeri kenéstől lesz repedezett a tetejük). A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
    6. A tekercsek tetejét sűrűn-mélyen megszurkáljuk villával, hogy a sülés közben keletkező gőz ne repessze szét a tésztát. Középső bordamagasságon aranybarnára sütjük (30-40 perc). A sütő ajtaját 15-20 percig nem tanácsos kinyitni! A tepsiben hagyjuk kihűlni, fogyasztásig fóliába csomagolva tároljuk, tálaláskor ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.