Diós-mákos bejgli
Hozzávalók
Az élesztős omlós tésztához
tejföl | 1.5 dl | |
---|---|---|
élesztő | 20 gramm | |
tojás + 2 db a kenéshez | 1 darab | |
liszt | 500 gramm | |
Ráma | 250 gramm | |
porcukor | 50 gramm | |
só | 1 csipetnyi |
A töltelékhez
mazsola | 100 gramm | |
---|---|---|
rum | 6 cl | |
vaníliarúd | 0.5 darab | |
porcukor | 400 gramm | |
tej | 0.5 dl | |
darált | 100 gramm | |
darabosra vágott dió | 100 gramm | |
darált mák | 200 gramm | |
citrom | 1 púpos evőkanál |
Desszertek: Diós-mákos bejgli a sok Bejgli recept közül.
Elkészítés
A tésztát lehetőleg előző este készítsük el: a tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és 1 tojással. Elmorzsoljuk a lisztben a Ramát, a tetejét megszórjuk a porcukorral és a sóval, majd hozzáadjuk az élesztős tejfölt és összegyúrjuk. Négy cipót formálunk belőle és fóliába csomagolva másnapig a hűtőszekrényben pihentetjük.
A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, meglocsoljuk a rummal, lefedjük és fél órát érleljük. A diótöltelékhez felhasítjuk a vaníliarudat, kikapargatjuk a belsejéből a pépet, majd a 200 g porcukorral együtt a tejhez adjuk, felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a kétféle finomságú diót, ha túl lágy, 1-2 evőkanál zsemlemorzsát tehetünk bele és hagyjuk kihűlni.
A máktöltelékhez 1 dl vízzel összeforraljuk a maradék 200 g porcukrot, beleszórjuk a mákot. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük a citrom reszelt héjával és átszűrt levével, majd fedő alatt 10 percig pihentetjük, puffasztjuk és fedő nélkül hagyjuk kihűlni.
A cipókat lisztezett munkalapon egymást követően 1/2 cm-es téglalapokra nyújtjuk. A kenésre szánt tojásokat kettéválasztjuk. Az első lapot vékonyan átkenjük tojásfehérjével, a hosszabb oldalain szabadon hagyunk 2-3 cm-t, elsimítjuk rajta a diótöltelék felét és megszórjuk a mazsola egynegyedével. A két rövidebb oldalát visszahajtjuk a töltelékre, majd lazán feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Kinyújtjuk és megtöltjük a másik 3 cipót is. Egyet a maradék dió, kettőt a máktöltelékkel és a tepsibe fektetjük.
Tetejüket megkenjük a tojássárgájával és fedetlenül, szobahőmérsékleten fél órát pihentetjük. Finoman, könnyedén átkenjük a maradék tojásfehérjével és további fél órát "szárítjuk". A kétszeri kenéstől lesz márványos a tetejük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A tekercsek tetejét sűrűn, mélyen megszurkáljuk villával, hogy a sütés közben keletkező gőz ne repessze szét a tésztát. Középső bordamagasságon aranybarnára sütjük 30-40 perc alatt. A sütő ajtaját 15-20 percig nem tanácsos kinyitni. A tepsiben hagyjuk kihűlni, fogyasztásig fóliába csomagolva tároljuk, tálaláskor ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.