Diós-mákos kalácskoszorú
Hozzávalók
A tésztához
liszt | 52 dekagramm | |
---|---|---|
sütőpor | 1 csomag | |
tej | 2.2 dl | |
Ráma | 5 dekagramm | |
tejföl | 7.5 dekagramm | |
élesztő | 2 dekagramm | |
tojás | 2 darab | |
vaníliás cukor | 2 csomag |
A töltelékhez
darált mák, vagy dió (én felesen készítettem) | 20 dekagramm | |
---|---|---|
vaníliás cukor | 1 csomag | |
cukor | 12 dekagramm | |
tej | 1.8 milliliter | |
citrom reszelt héja | 0.5 darab |
Desszertek: Diós-mákos kalácskoszorú a sok Kalács recept közül.
Elkészítés
A töltelék hozzávalóit összefőzzük és hagyjuk kihűlni. A hozzávalókat összedolgozzuk egy tálban, majd fél órát kelesztjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk, és kinyújtjuk 1-1, 400x250 mm-es téglalapra.
Tegyük rá a töltelék felét, simítsuk egyenletesen a tésztára és tekerjük fel, mint a bejglit. A másikat is ugyanígy elkészítjük. A két tekercs végeit nyomkodjuk, gyúrjuk össze, hogy ne váljanak el egymástól és óvatosan, hogy ne nyíljanak szét, tekerjük át többször egymáson őket. Hajlítsunk a fonatból koszorút, a végeit kicsit nyomjuk össze.
Tegyük sütőlapra, vagy tortaformába és a felületre került domborulatokat késsel vágjuk be kb a közepükig, hogy szépen szét tudjanak nyílni. Kenjük meg tojással és hagyjuk meleg helyen, amíg közel a duplájára nem kel.
A sütőbe helyezés előtt ismét kenjük le tojással, hogy szép színe legyen. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig süssük.