Diós, mákos papucsok
Hozzávalók
Tésztához
cukor (8+30+25 dkg) | 63 dekagramm |
---|---|
liszt | 1 kilogramm |
Ráma | 50 dekagramm |
tej (2+2+2 dl) | 6 dl |
tojás | 3 darab |
élesztő | 2 dekagramm |
só | 1 csipetnyi |
Töltelékhez
darált mák | 50 dekagramm |
---|---|
darált dió | 50 dekagramm |
mazsola | 15 dekagramm |
citrom reszelt héja | 1 darab |
reszelt alma | 2 darab |
zsemlemorzsa (kb) | 4 dekagramm |
rum | 1 kevés |
vaníliás cukor | 1 csomag |
Desszertek: Diós, mákos papucsok a sok Papucs recept közül.
Elkészítés
A szokásos módon beigli tésztát készítünk. Összegyúrunk: 1 kg lisztet, 50 dkg Ramát, 8 dkg porcukrot, 2 dl tejben felfuttatott 2 dkg élesztőt, 1 db tojást és egy késhegynyi sót, majd hat cipót formázunk belőle. Hideg helyen néhány órán át pihentetjük, majd kinyújtjuk és kb. 4 mm vastagságú 6x6 cm-es négyzeteket vágjuk. Erre rakjuk a már hideg tölteléket és a két ellentétes csücskét összehajtva elkészítjük a "papucsokat". Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük a felvert tojással és kb. fél óráig még pihentetjük. Máktöltelék: 50 dkg mák, 30 dkg cukor, mazsola, reszelt citromhéj, tej (1-2 dl) , esetleg reszelt alma, majd összefőzzük. Diótöltelék: 50 dkg dió, 25 dkg cukor, mazsola, tej szükség szerint, 4 dkg zsemlemorzsa és ezt is összefőzzük. Mindkét töltelékbe tehetünk vaníliás cukrot, illetve rumot is.