Diós-rácsos almás pite
Diós-rácsos almás pite
  • timer60 perc
  • moodKönnyű
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • tojássárgája - 1 darab
  • olaj - 1 adag
  • hideg Rama Vajas Íz - 200 gramm
  • finomliszt - 300 gramm
  • porcukor - 125 gramm
  • mazsola - 75 gramm
  • dió - 25 gramm
  • porcukor - 15 gramm
  • őrölt fahéj - 10 gramm
  • zsemlemorzsa - 15 gramm

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra.
  2. Vágjuk a margarint apró darabokra. Szórjuk a lisztet és egy csipetnyi sót szitán keresztül egy nagy tálba. Adjuk hozzá a margarint, 125 g cukrot és a tojássárgáját. Mindent keverjünk egybe gyorsan és alaposan, mixerrel vagy fakanállal. Formázzunk egy tömör golyót a tésztából, tekerjük körbe fóliával és tegyük hűtőbe 30 percre.
  3. Tegyük a mazsolát langyos vízbe és áztassuk 10 percen keresztül. Öntsük le a vizet és szárítsuk meg. Aprítsuk fel durvára a diót. Hámozzuk meg az almákat, távolítsuk el a magokat és szeleteljük fel vékonyan. Keverjük össze az almaszeleteket 15 g cukorral, a fahéjjal, a mazsolával és a dióval.
  4. Olajozzuk ki és béleljük ki sütőpapírral a tortaformánkat.
  5. A tésztánk kétharmadából lisztezett felületen formázzunk egy kb. 30 cm átmérőjű vékony kört, akorát hogy a forma oldalára is felérjen majd. Óvatosan tegyük az előkészített sütőformába a tésztát (ha elszakad, nyomjuk össze a szakadásokat). Szórjuk rá a zsemlemorzsát, és töltsük rá az almás keveréket.
  6. Nyújtsuk vékonyra a megmaradt tésztát, vágjuk kb. 1 cm széles hosszú csíkokra, és terítsük a csíkokat keresztben az almás tortára úgy, hogy rácsot hozzunk létre. Óvatosan nyomkodjuk le a végeket. Tehetünk a szélére is egy hosszú csíkot, ezt is nyomkodjuk le.
  7. Süssük a pitét előmelegített sütőben 40-50 percig, amíg átsül. Hagyjuk a tortát 10-15 percre a formában, majd szedjük le a sütőforma szélét. Szeljük a tortát (melegen vagy hidegen) 12 szeletre.