A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a cukrot és a diót. A Ramát elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojások sárgáját és a rumot, majd gyors mozdulatokkal cipóvá gyúrjuk, amelyet fóliába burkolva fél órára a hűtőszekrénybe teszünk pihenni. A tésztát kisebb darabokra vágjuk, lisztezett felületen hosszabb rudakat formázunk, amelyből kés segítségével 8 cm-es rudacskákat vágunk.
Sütőpapírral kibéleltünk egy tepsit, erre helyezzük a rudacskákat. Előmelegített sütőben 180 °C-nál kb. 12 percig (hőlégkeveréses sütőben 175 °C-nál 10 percig) sütjük.
Sütés közben a csokoládékat külön-külön edénybe tördeljük, mindegyikhez hozzáadunk 5-5 dkg Ramát és gőz felet felolvasztjuk. Jól elkeverjük, így folyékony mázat kapunk.
A kihűlt rudacskák egyik oldalát a sötét mázba, a másik felét a világos mázba mártjuk. Rácsra rakjuk (akár a sütő rácsára), a rács alá pedig helyezzünk egy tálat az esetleg lefolyó csokoládé részére és hagyjuk hogy a máz megkeményedjen.