Diótorta
Hozzávalók
cukor | 250 gramm | |
---|---|---|
tej | 350 milliliter | |
tojás | 7 darab | |
só | 1 csipetnyi | |
őrölt fahéj | 1 kevés | |
citrom reszelt héja | 1 darab | |
darált dió | 300 gramm | |
búzadara | 75 gramm | |
zselatin | 1 csomag | |
tojássárgája | 5 darab | |
diólikőr | 100 milliliter | |
tejszín | 700 milliliter | |
durvára vágott dió | 50 gramm | |
fél diódarab a díszítéshez | 50 darab | |
csokoládéreszelék | 1 darab |
Desszertek: Diótorta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
Tészta: az egész tojásokat 4 evőkanál forró vízzel krémes masszává verjük. Hozzáadunk 150 g cukrot, egy csipet sót, fahéjat, citromhéjat, majd pár percig tovább keverjük. Végül belekeverjük a búzadarát és a darált diót is. Sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába öntjük és kb. 30 perc alatt megsütjük. Kihűlés után három részre vágjuk. Krém: a zselatint összekeverjük 5 evőkanál hideg vízzel, majd kicsit állni hagyjuk, utána addig melegítjük, amíg a zselatin elolvad. A tejet felforraljuk. A tojássárgát habosra keverjük a maradék cukorral. A tejet folyamatos keverés mellett a cukros tojássárgához adjuk, majd belekeverjük a zselatint és a diólikőrt. Hűtőbe tesszük. Amikor a krém kezd megszilárdulni, óvatosan hozzáadjuk a kemény habbá vert tejszínt, melyből öt evőkanálnyit félreteszünk. Összeállítás: az első réteg diós tésztára rákenjük a krém egyharmadát és megszórjuk a durvára vágott dió felével. Ráhelyezzük a második tésztaréteget is, amire ismét krém és durvára vágott dió kerül. Befedjük a harmadik tortalappal, melynek tetejére rátesszük az utolsó harmad krémet is. Felezett diókkal díszítjük, oldalát bekenjük a félretett tejszínnel, esetleg darált diót, vagy csokireszeléket is szórhatunk rá. Közepére csokoládéreszelék kerül.