Feltöltve:

Drezdai stollen (kalács)

access_alarm 180
cake Könnyű
person_outline 1 fő
favorite_border 1

Hozzávalók

A tésztához

kristálycukor8 dekagramm
Ráma20 dekagramm
finomliszt a tészta nyújtáshoz1 kevés
tojás1 darab
mézes sütemény fűszerkeverék0.5 teáskanál
1 teáskanál
hámozott mandula10 dekagramm
mazsola keverék (nagy- és kis szemű, aranyszínű és fekete vegyesen)30 dekagramm
tej (kb)1.5 dl
kis kockákra vágott, kandírozott narancshéj (oranzsát)7.5 dekagramm
barna rum3 evőkanál
kis kockákra vágott kandírozott citromhéj (citronát)7.5 dekagramm
vanillincukor1 csomag
finomliszt50 dekagramm
keserű mandula olaj6 csepp
Dr. Oetker Instant Élesztő3 dekagramm

A tetejére

porcukor8 dekagramm
olvasztott Rama8 dekagramm

Desszertek: Drezdai stollen (kalács) a sok Kalács, recept közül.

Elkészítés

1. lépés

A mandulát mazsolányi darabokra vágjuk, egy tálba szórjuk. A mazsolát, az oranzsátot, a citronátot és a vaníliás cukrot hozzáadjuk. A rummal és a mandulaolajjal meglocsoljuk, összekeverjük, és jól letakarva így érleljük néhány órán át. Néhány alkalommal keverjük meg. A lisztet egy nagy tálba szórjuk, a közepét kimélyítjük. Az élesztőt belemorzsoljuk, 1 evőkanál cukrot szórunk rá, a langyosra melegített tejet ráöntjük. Egy kevés liszttel betakarjuk, egy tiszta konyharuhával lefedjük, és meleg helyen 25-30 perc alatt felfuttatjuk. Ezután a maradék cukrot, a sót, a fűszerkeveréket, a tojást és az olvasztott, de nem meleg Ramát hozzáadjuk. Jól összedolgozzuk. Akkor jó, ha közepesen kemény, kelt tészta lesz belőle. Letakarva, meleg helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. Meglisztezett gyúrólapra borítjuk, majd 40 x 30 cm nagyságúra, kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. A mandulás-mazsolás keveréket rászórjuk, föltekerjük, majd jól összegyúrjuk. Vastagabb, egy kicsit ovális rudat formálunk belőle, aminek a két oldalát sodrófával egy kicsit ellapítjuk, így lesz a kalács közepe egy kicsit magasabb. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és letakarva, meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük. Ezután előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (175 °C, légkeveréses sütőben 160 °C), kb. 1 óra 10 percen át sütjük. Ha a vége felé túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Amikor kész, még melegen az olvasztott Ramával körös-körül lekenjük és dupla rétegben porcukorral behintjük. Amikor kihűlt, folpackba tekerjük, és a hűtőszekrény legkevésbé hideg részén érleljük 2-3 hétig, hogy az íze összeérjen.<br /><br />
<br /><br />
<br /><br />
<br /><br />

Hozzászólások

Hasonló receptek

alarm_on 80"
cake Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 45"
cake Könnyű
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 40"
cake Könnyű
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 90"
cake Nehéz
favorite_border 2
Megnézem

alarm_on 20"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 30"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 160"
cake Nehéz
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 45"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 90"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 90"
cake Könnyű
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 60"
cake Könnyű
favorite_border 2
Megnézem

alarm_on 180"
cake Nehéz
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 80"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 40"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 120"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 120"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem