Feltöltve:

Duplán szilvás, mandulás pozsonyi bejgli és kifli

70
Közepes
20 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

Rama Vajas Íz25 dekagramm
aszalt szilva20 dekagramm
liszt60 dekagramm
mandula10 dekagramm
mazsola10 dekagramm
őrölt fahéj1 teáskanál
rum3 evőkanál
nyers tojás1 darab
porcukor7 dekagramm
élesztő2 dekagramm
2,8 % -os tej2 dl
vaníliás cukor2 csomag
citrom reszelt héja1 darab
asztali só1 teáskanál
főzni való vaníliás pudingpor3 csomag
reszelt narancs héja1 darab
szilvabefőtt40 dekagramm

Desszertek: Duplán szilvás, mandulás pozsonyi bejgli és kifli a sok Kifli recept közül.

Elkészítés

1

A tésztához a lisztet a sóval és 5 deka porcukorral összeforgatjuk, a Ramával elmorzsoljuk, majd a langyos tejben a maradék cukorral felfuttatott élesztőt hozzáadjuk.

2

A tojással jól kezelhető tésztává gyúrjuk.

3

Eleinte kicsit ragacsos, de 2-3 perc elteltével elválik az edény falától.

4

Letakarva hűtőszekrénybe tesszük amíg a tölteléke elkészül.

5

A lecsöpögtetett szilvabefőttet és aszalt szilvát mazsolányi darabokra vágjuk. Ezután darált mandulával, a mazsolával, a pudingporral, a vaníliás cukorral, a citrusok reszelt héjával, a fahéjjal és a rummal, gyerekek esetében rumaromával összekeverjük.

6

Ebből a mennyiségből 4 tekercset (bejglit), vagy 20 kiflit süthetünk.

7

Előbbihez a tésztát 4, egyenként kb. 29 dkg-os részre osztjuk és enyhén belisztezett gyúrólapon 3 milliméter vastagságú, 36x22 cm-es téglalappá nyújtjuk.

8

A szilvás, mandulás tölteléket 4 részre osztjuk, a tésztára kenjük. A szélét ujjnyi szélességben középre hajtjuk, nehogy a tölteléke később kifolyjon, majd feltekerjük.

9

Ha kifliket készítünk, akkor a tésztát az előzőekhez hasonlóan, de 32x24 cm-esre kinyújtjuk és 8x8 centis négyzetekre vágjuk.

10

A tölteléket rásimítjuk, egyenként felhengergetjük, majd kifli formájúra hajtjuk.

11

Mind a bejglit, mind a kifliket Ramával kikent tepsibe rakjuk, tojássárgával megkenjük és hideg helyen, legjobb hűtőszekrényben, 40-50 percen át, de még jobb, ha egész éjjelen át pihentetjük.

12

Ezután a tojásfehérjével megkenjük és langyos helyen 40 percen át pihentetjük. Tulajdonképpen ekkor kezd kelni, amitől a tésztája kicsit megreped, így lesz márványos.

13

Végül kihegyezett hurkapálcával majdnem az aljáig több helyen megszurkáljuk, hogy sütés közben a gőz eltávozhasson belőle.

14

Előmelegített sütőben a közepesnél erősebb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) a kifliket kb. 20, a tekercseket kb. 35 percig sütjük.

Hozzászólások

Hasonló receptek

40"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

60"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

30"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

30"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

60"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

30"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

40"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

50"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

65"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

55"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

60"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

40"
Közepes
favorite_border 1
Megnézem