Éden szelet
Hozzávalók
krem
cukor | 6 dekagramm | |
---|---|---|
só | 1 csipetnyi | |
rum | 2 evőkanál | |
citrom reszelt héja | 0.5 darab | |
zselatinfix (főzés nélküli) | 0.25 csomag | |
habfixáló | 1 csomag | |
növényi habtejszín | 2 dl | |
vaníliás cukor | 1 csomag | |
liszt | 3 evőkanál | |
tej | 2.5 dl |
Tészta
tojás | 4 darab | |
---|---|---|
só | 1 csipetnyi | |
puha Rama | 10 dekagramm | |
citrom reszelt héja vagy 1 fiola citromaroma | 0.5 darab | |
sütőpor | 0.5 csomag | |
étkezési keményítő | 10 dekagramm | |
liszt | 10 dekagramm | |
cukor | 15 dekagramm |
Desszertek: Éden szelet a sok
Elkészítés
A tésztához a lisztet átszitáljuk a sütőporral és az étkezési keményítővel.
A tojások sárgáját habosra keverjük, hozzáadjuk a puha Ramát, a sót, majd a lisztes keveréket is beledolgozzuk. A végén a tojások keményre vert habját és a reszelt citromhéjat is belevegyítjük. Ha a massza túl kemény, adjunk hozzá pár kanál tejet.
A tésztát kikent tepsibe simítjuk és 170 °C-os sütőben 30-35 perc alatt világosra sütjük.
A krémhez a lisztet, a cukrokat és a sót kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, apránként a lisztes tejhez adjuk, majd lassú tűzön az egészet besűrítjük.
A tűzről levéve néhányszor megkeverjük, majd ha kihűlt, belevegyítjük a reszelt citromhéjat és a rumot.
A tejszínt kis fokozaton elkezdjük felverni, majd beleszórjuk a habfixálót és a zselatinfixet. Akkor jó az állaga, ha megáll a habverőben a tejszínhab és a tálat fejre állítva nem folyik ki az edényből.
A felvert habot a kihűlt tejes krémbe vegyítjük. Ehhez már elég a fakanál is.
A kihűlt tésztát vékony, hosszú pengéjű késsel óvatosan félbevágjuk, majd a krémmel megtöltjük. Tetejét porcukorral megszórjuk és hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.