Egyszerű csokoládés keksz
Hozzávalók
Ráma | 20 dekagramm | |
---|---|---|
kristálycukor | 2 dl | |
tojás | 1 darab | |
finomliszt | 5 dl | |
keserű kakaópor | 2 evőkanál | |
sütőpor | 2 teáskanál | |
vaníliás cukor | 0.5 csomag |
A tetejére
tojás | 1 darab | |
---|---|---|
kristálycukor | 3 evőkanál |
Desszertek: Egyszerű csokoládés keksz a sok Keksz recept közül.
Elkészítés
A puha (szoba-hőmérsékletű) Ramát és a cukrot egy tálban, fakanállal kikeverjük. A tojást hozzáadjuk és simára dolgozzuk. A lisztet a kakaóval, a sütőporral meg a vaníliás cukorral összekeverjük, majd a cukros Ramával összegyúrjuk. A tésztát 6 egyenlő, kb. 13 dkg-os részre osztjuk és egyenként jó ujjnyi vastagságú rudat sodrunk belőle, amiket egymás mellé, sütőpapírral bélelt nagy tepsibe fektetünk. A tetejüket ujjunkkal kissé ellapítjuk úgy, hogy kétujjnyi széles tésztacsíkokat kapjunk. Felvert tojással mindegyiket lekenjük és a cukorral megszórjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) kb. 15 percig sütjük. Vigyázzunk, hogy átsüljön, de nehogy kiszáradjon. 2-3 percnyi pihentetés után a tepsiben, még melegen rézsútosan felvágjuk. Egy rúdból 10 kekszet kapunk. Ha kihűlt, jól záródó fémdobozba, pl.: teás- dobozba rakjuk és így tároljuk.