Feltöltve:

Egyszerű hókifli

40
Könnyű
1 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

Rama Vajas Íz20 dekagramm
tejföl2 dl
Tojás1 darab
Cukor10 dekagramm
Liszt60 dekagramm
élesztő1 dekagramm

A hókifliről
Az omlós hókifli egy igazi karácsonyi klasszikus, amely minden nagymamánál fellelhető a karácsonyi időszakban és környékén. Egy finom omlós hókifli elkészítéséhez nem kell sok, mindössze csak pár összetevő, amelyet bármely boltban könnyedén megtalálhatunk és persze kedvenc töltelékünk is szükséges, legyen az szilvalekvár, mák vagy dió. Számtalan jól bevált receptet találhatunk az interneten, amely segít elkészíteni a hókiflit tojás, tejtermékek vagy akár élesztő nélkül is! Az eredeti békebeli hókiflit egyébként margarin vagy vaj helyett zsírral és tejföllel készítik, a tölteléket pedig rummal és egy kis citromhéjjal ízesítik. Ha az eredeti, jól bevált hókifli recept szerint szándékozunk elkészíteni ezt a finomságot, úgy ahogy a nagymamák megsárgult receptkönyvében is megtalálhatjuk, akkor kezdjük a sütést azzal, hogy először a száraz, majd a nedves hozzávalók hozzáadásával rugalmas tésztát gyúrunk. Ezután összegyúrjuk, lefedjük fóliával és betesszük a hűtőbe legalább egy órácskára, persze még jobbat tesz a tésztánknak, ha egy egész éjszakára hagyjuk összeállni. Ezután a hókifli töltelékének elkészítése jön, amit nagymamáink rendszerint egy kis rummal és fahéjjal fűszereztek, egyébként bármilyen lekvár, vagy akár nutella is kiválóan illik a hókiflibe. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük a megformált kis kifliket, melyeket előzőleg 4mm vastagra nyújtottunk és könnyed mozdulatokkal feltekertünk. Kikent tepsiben 13 percen át sütjük, amíg világosbarnává nem válnak, aztán vaníliás porcukorba hempergetjük őket, amíg melegek. Fontos, hogy ne várjunk, amíg bebarnulnak a kiflik, hiszen akkor kiszáradnak és nem tapad meg rajtuk a finom vaníliáscukor, ami a hókiflik esszenciáját adja.

Elkészítés

Egyszerű hókifli elkészítés 1. lépés képe
1

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk. Fontos, hogy még a margarin is hideg legyen. Amikor már szép cipóra formáztuk a tésztát négyfelé vágjuk. Hármat félreteszünk, egyet pedig lisztezett felületre és 2-3 mm vastagra kinyújtjuk. Törekedjünk a kör alakra, de a széle lehet néhol "szakadozott". Vágjuk 8 cikkre.

Egyszerű hókifli elkészítés 2. lépés képe
2

Egy cikket vegyünk ki a körből és kissé még lapogassuk, nyomkodjuk szét. A szélesebbik felére tegyünk egy teáskanálnyi szilvalekvárt, majd tekerjük fel, mint a kiflit. Ha nincs házi nem gond, de arra nagyon kell figyelni, hogy nagyon sűrű lekvárt használjunk.

Egyszerű hókifli elkészítés 3. lépés képe
3

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. Ebből az adagból 32 db kis kifli lesz. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Sütés után még melegen porcukorral szórjuk meg, vagy beleforgatjuk őket.

Hozzászólások

Hasonló receptek

150"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

50"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

70"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

40"
Közepes
favorite_border 1
Megnézem

90"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

20"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

50"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

30"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

30"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

30"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

30"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

25"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

80"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

30"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

2"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

10"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem