Eklerfánk
Hozzávalók
cukor | 1 csipetnyi | |
---|---|---|
liszt | 120 gramm | |
Ráma | 120 gramm | |
tojás | 4 darab | |
víz | 120 gramm | |
só | 1 csipetnyi |
krem
tej | 4 dl | |
---|---|---|
kristálycukor | 120 gramm | |
tojássárgája | 3 darab | |
tojásfehérje | 3 darab | |
csokoládés pudingpor | 60 gramm | |
vaníliás cukor | 1 csomag |
Desszertek: Eklerfánk a sok Fánk recept közül.
Elkészítés
A vizet a sóval, a cukorral és a Ramával feltesszük főzni. Ha már forr, akkor a tűzön belekeverjük a lisztet és addig főzzük tovább, amíg az edényünk alja kifehéredik és a tészta elválik a lábos falától. Levesszük a tűzről és egyesével belekeverjük a tojásokat, majd jól eldolgozzuk. A 4.-ik tojás akkor kell, ha keménynek találjuk még a tésztánkat. Papírozott, vagy vékonyan kiolajozott tepsibe henger alakúra formázzuk a tésztát nyomózsákból. Meglocsoljuk vízzel a tésztánkat és 210-230 fokos sütőben tesszük. Ha a tésztánk kívül már megkeményedett, akkor kicsit lejjebb vesszük a hőmérsékletet és résnyire kinyitjuk a sütőajtót, hogy gőzmentes legyen ilyenkor a sütőnk. Ez azért kell, hogy belül rendesen megsüljön a tésztánk. A krémhez a pudingport és a tojássárgát kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet a cukrokkal feltesszük forrni. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Ha a tej felforrt, megfőzzük a pudingunkat és még a tűzön beleforgatunk egy kis felvert fehérjét. A tűzről levéve beleforgatjuk a többi fehérjét. A kihűlt fánkok tetejét levágjuk és a még meleg krémet beletöltjük, majd visszatesszük a tetőket. Leporcukrozzuk. Ízlés szerint a csokis krémre még nyomhatunk felvert tejszínhabot is.