Első adventi mézeskalácsom
Hozzávalók
Mézeskalács alap
liszt | 60 dekagramm | |
---|---|---|
méz | 15 dekagramm | |
Ráma | 7 dekagramm | |
egész tojás | 2 darab | |
porcukor | 15 dekagramm | |
mézeskalács fűszerkeverék | 4 teáskanál | |
szódabikarbóna | 1 kávéskanál | |
víz | 2 evőkanál |
Íróka
tojásfehérje | 1 darab | |
---|---|---|
porcukor | 20 dekagramm |
Desszertek: Első adventi mézeskalácsom a sok Mézeskalács recept közül.
Elkészítés
A mézet és a Ramát összeolvasztjuk, majd hagyjuk hűlni egy kicsit. Addig összekeverjük a tojásokat, a porcukrot, a fűszerkeveréket, a szódabikarbónát és a vizet.
Ezután hozzáadjuk a mézes Ramás keveréket és kézzel összedolgozzuk az egészet. Picit ragadós lesz a tészta, de kevés lisztezéssel szépen összeáll. Lehetőleg 1 napig pihentessük a tésztát.
Nagyméretű és kisméretű szív alakú sablont készítünk. A tésztát picit meleg helyre rakjuk, hogy könnyebb legyen kinyújtani.
Miután megpuhult a tészta, 5 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd a nagy és a kicsi sablonnal metszünk ki annyi darabot, amennyit szeretnénk és amilyen formát szeretnénk.
Sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk. Olyan formába rendezzük el a darabokat, ahogy akarjuk, hogy majd kinézzen, ha kész lesz. Ha azt akarjuk, hogy egyben maradjon, akkor minél közelebb rakjuk a darabokat egymáshoz sütéskor. Előmelegített sütőben, 180 C-on, 15 percig süssük alsó-felső sütéssel (légkeverés nélkül). Ne égjen meg, ez a lényeg.
Ha megsültek, a kis darabok közepét egy pogácsaszaggatóval kivesszük, aminek a méretét majd mindenki maga dönti el, hogy melyik a jó.
Elkészítjük az írókát. Az 1 darab tojásfehérjét elkezdjük felverni és lassan adagoljuk hozzá a porcukrot. Az állagán látjuk majd, hogy mikor jó. Kicsit sűrűbb legyen, mert azt lehet formázni.
A tésztákat egy tetszőleges tányérra rakjuk. Az írókát betöltjük egy uzsonnás zacskóba, aminek picit lecsippentjük a végét. Ha mindezekkel kész vagyunk, tetszés szerint díszítjük.