Eper- és málnahab torta
Hozzávalók
Rama Vajas Íz | 4 evőkanál | |
---|---|---|
tejföl | 5 dekagramm | |
cukor | 4 evőkanál | |
tej | 4 evőkanál | |
tejszín | 2 dl | |
joghurt | 5 dekagramm | |
finomliszt | 1 pohár | |
sütőpor | 1 teáskanál | |
eper | 5 dekagramm | |
rozsliszt | 3 pohár | |
zselatin | 20 gramm | |
porcukor | 7 dekagramm | |
málna | 10 dekagramm | |
zabpehely | 4 evőkanál |
Desszertek: Eper- és málnahab torta a sok Torta recept közül.
Elkészítés

Előző nap érdemes elkészíteni a házi krémsajtot, ha nem mascarponéval (ebben az esetben 15 dkg szükséges belőle) dolgozunk. Egy magas tál fölé helyezünk egy műanyag szűrőt kibélelve két réteg gézzel. Ebbe öntjük a nagy doboz tejfölt, lefedjük egy kistányérral és hagyjuk hűvös helyen lecsurogni a savót belőle. Kb. 3-4 óra, de hagyhatjuk tovább is, betéve a hűtőbe. Ha kész, a szűrőből egy tányérra borítjuk és további felhasználásig egy jól záródó fedeles dobozban a hűtőbe tesszük. A sütemények többségében tökéletesen helyettesíti a mascarponét.

Elkészítjük a zabkekszet. A Rama margarint a cukorral habosra keverjük, majd a sütőporral és a zabpehellyel elkevert liszthez adjuk. Tejjel lazítjuk és puha tésztává gyúrjuk. Lisztezett felülten kinyújtjuk olyan fél cm vastagra és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és 190 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük őket. Légmentesen záródó dobozban tároljuk a felhasználásig, miután már kihűltek.

A kekszből kb. 220 grammot egy zacskóba tesszük, konyharuha közé helyezzük a zacskót és klopfolóval apró darabokra zúzzuk. Az így kapott morzsalékot a 10 dkg olvasztott Rama margarinnal elkeverjük és a 22 cm-es tortakarimába nyomkodjuk kb. fél cm vastagságban, majd hagyjuk, hogy összeálljon. Hűtőbe tesszük negyedórára, amíg a krém elkészül. Ezalatt a margarin visszaszilárdul.

Az epret és a málnát összeturmixoljuk a citromlével. Kis lábasba teszünk belőle 3-4 evőkanálnyit és elkeverjük benne a zselatint, majd összemelegítjük. A tejszínt habbá verjük.

Habosra keverjük a natúr házi krémsajtot, a tejfölt és a joghurtot a porcukorral, valamint a maradék gyümölcspürével, majd beleforgatjuk a tejszínhabot is. A krémhez öntjük a zselatinnal elkevert kis adag pürét, alaposan összekeverjük, majd a zabkekszes alapra töltjük. Legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük, ezalatt megszilárdul. Eltávolítjuk a tortakarimát úgy, hogy körbe egy késsel meglazítjuk mielőtt leemeljük.