Epres rebarbarás francia pite
Hozzávalók
A tésztához
liszt | 230 gramm | |
---|---|---|
Rama Vajas Íz | 170 gramm | |
só | 1 csipetnyi | |
hideg víz | 70 milliliter | |
tojás a lekenéshez | 1 darab |
a töltelékez
kristálycukor | 50 gramm | |
---|---|---|
darált mandula | 3 evőkanál | |
liszt | 3 evőkanál | |
eper | 300 gramm | |
friss rebarbara megtisztítva és meghámozva | 2 darab | |
rózsavíz (opcionális) | 0.5 kávéskanál | |
kristálycukor | 75 gramm | |
Rama Vajas Íz | 45 gramm |
Díszítésnek
eperlekvár | ||
---|---|---|
szeletelt mandula | 50 gramm |
Sütéshez
Sütési idő | 50 perc |
---|---|
Sütési hőmérséklet | 200 (légkeveréses 180) ° |
Edény, sütő formája | sütőpapírral bélelt tepsi |
Desszertek: Epres rebarbarás francia pite a sok Pite recept közül.
Elkészítés
A lisztet, a hideg Rama Vajas Ízt és a sót egy késes aprítógépben kb, 5 másodperc alatt keverjük morzsásra. Ha nincs aprítógépünk morzsoljuk el gyors mozdulatokkal.
Adjuk hozzá a hideg vizet és további 5 másodperc alatt keverjük addig, amíg a tészta összeáll. Ha nagyon száraz lenne, adjunk még hozzá egy kevés vizet, ha nagyon ragacsos, akkor pedig egy pici lisztet.
Vegyük ki a tésztát a robotgépből, formáljunk belőle gombócot, csomagoljuk fóliába, mjad tegyük 20 percre hűtőbe. Melegítsük elő a sütőt 200ºC-ra (légkeveréses sütő esetén 180ºC-ra). Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A tésztát vegyük ki a hűtőből és lisztezett deszkán nyújtsuk ki fél cm vastagságúra. Több kisebb vagy egy nagy kört formáljunk belőle. A nyújtófa segítségével helyezzük a tésztát a sütőpapírral bélelt sütőlemezre.
A töltelékhez egy kis tálban keverjük össze az 50g cukrot a darált mandulával és a liszttel. Ezt a keveréket terítsük el a kinyújtott tésztalapokon, úgy, hogy a tészta szélén hagyjunk 2-4 cm üres sávot (attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb pitéket készítünk). Ez a mandulás-lisztes-cukros keverék fogja felszívni a gyümölcsök levét és nagyon finom ízt ad majd a piténknek!
Az epreket vágjuk félbe vagy negyedbe, a rebarbarát pedig kisebb csíkokra vagy kockákra. Egy tálban keverjük össze a 75g cukorral. TIPP: Ha vállalkozó kedvűek vagyunk, bolondítsuk meg a tölteléket fél-egy mokkáskanál rózsavízzel.
A cukrozott gyümölcsöt helyezzük a mandulás-lisztes rétegre. Kockázzuk rá a hideg Rama Vajas Ízt.
Hajtogassuk vissza a tészta szélét, úgy hogy részben fedje a gyümölcsöket, kb. 3-4 cm vastagságban. A tészta szélét kenjük le tojássárgájával, és szórjuk meg szeletelt mandulával.
Előmelegített sütőben, középre helyezett rácson süssük kb. 1 órán keresztül, amíg a gyümölcs megpuhul és a tészta szépen megpirul.
Még forrón kenjük le vékonyan a gyümölcsöt és esetleg a tészta szélét is eperlekvárral. Szobahőmérsékletűre hűtve tálaljuk.