Epres rebarbarás francia pite
Epres rebarbarás francia pite
  • timer30 perc
  • moodKönnyű
  • person6 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • liszt - 230 gramm
    • Rama Vajas Íz - 170 gramm
    • só - 1 csipetnyi
    • hideg víz - 70 milliliter
    • tojás a lekenéshez - 1 darab

    a töltelékez

    • kristálycukor - 50 gramm
    • darált mandula - 3 evőkanál
    • liszt - 3 evőkanál
    • eper - 300 gramm
    • friss rebarbara megtisztítva és meghámozva - 2 darab
    • rózsavíz (opcionális) - 0.5 kávéskanál
    • kristálycukor - 75 gramm
    • Rama Vajas Íz - 45 gramm

    Díszítésnek

    • eperlekvár - kevés
    • szeletelt mandula - 50 gramm

    Elkészítés:

    1. A lisztet, a hideg Rama Vajas Ízt és a sót egy késes aprítógépben kb, 5 másodperc alatt keverjük morzsásra. Ha nincs aprítógépünk morzsoljuk el gyors mozdulatokkal.
    2. Adjuk hozzá a hideg vizet és további 5 másodperc alatt keverjük addig, amíg a tészta összeáll. Ha nagyon száraz lenne, adjunk még hozzá egy kevés vizet, ha nagyon ragacsos, akkor pedig egy pici lisztet.
    3. Vegyük ki a tésztát a robotgépből, formáljunk belőle gombócot, csomagoljuk fóliába, mjad tegyük 20 percre hűtőbe. Melegítsük elő a sütőt 200ºC-ra (légkeveréses sütő esetén 180ºC-ra). Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
    4. A tésztát vegyük ki a hűtőből és lisztezett deszkán nyújtsuk ki fél cm vastagságúra. Több kisebb vagy egy nagy kört formáljunk belőle. A nyújtófa segítségével helyezzük a tésztát a sütőpapírral bélelt sütőlemezre.
    5. A töltelékhez egy kis tálban keverjük össze az 50g cukrot a darált mandulával és a liszttel. Ezt a keveréket terítsük el a kinyújtott tésztalapokon, úgy, hogy a tészta szélén hagyjunk 2-4 cm üres sávot (attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb pitéket készítünk). Ez a mandulás-lisztes-cukros keverék fogja felszívni a gyümölcsök levét és nagyon finom ízt ad majd a piténknek!
    6. Az epreket vágjuk félbe vagy negyedbe, a rebarbarát pedig kisebb csíkokra vagy kockákra. Egy tálban keverjük össze a 75g cukorral. TIPP: Ha vállalkozó kedvűek vagyunk, bolondítsuk meg a tölteléket fél-egy mokkáskanál rózsavízzel.
    7. A cukrozott gyümölcsöt helyezzük a mandulás-lisztes rétegre. Kockázzuk rá a hideg Rama Vajas Ízt.
    8. Hajtogassuk vissza a tészta szélét, úgy hogy részben fedje a gyümölcsöket, kb. 3-4 cm vastagságban. A tészta szélét kenjük le tojássárgájával, és szórjuk meg szeletelt mandulával.
    9. Előmelegített sütőben, középre helyezett rácson süssük kb. 1 órán keresztül, amíg a gyümölcs megpuhul és a tészta szépen megpirul.
    10. Még forrón kenjük le vékonyan a gyümölcsöt és esetleg a tészta szélét is eperlekvárral. Szobahőmérsékletűre hűtve tálaljuk.

    Sütéshez