Epres-rizses torta
Epres-rizses torta
  • timer30 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Epres krémhez

    • víz - 1 dl
    • étkezési keményítő - 1 evőkanál
    • őrölt fahéj - 0.5 teáskanál
    • vaníliás cukor - 1 csomag
    • cukor - 10 dekagramm
    • tisztított eper - 30 dekagramm

    Díszítéshez

    • eper - 1 darab

    Tejszínes rizshez

    • zselatinfix - 1 csomag
    • tejszín - 3 dl
    • citrom reszelt héja - 1 darab
    • só - 1 csipetnyi
    • vaníliás cukor - 1 csomag
    • rizs - 10 dekagramm
    • tej - 5 dl

    Piskótához

    • tojás - 7 darab
    • liszt - 15 dekagramm
    • cukor - 14 dekagramm

    Elkészítés:

    1. Piskóta: a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukor 2/3 részével habosra keverjük, a tojások fehérjéjéből kemény habot verünk a cukor 1/3 részével. A tojássárgához hozzákeverünk a tojáshabból egy keveset, hogy lazítsuk, a többi tojáshabot óvatosan keverjük a sárgához. A lisztet 2-3 részben rászitáljuk és óvatosan keverjük bele. Kikent, kilisztezett tortaformában sütjük a piskótát 10 percig 170 fokon, utána 150 fokon. A kihűlt piskótát 3 részre vágjuk. Az epres krémhez az epret feldaraboljuk és egy edénybe tesszük. A cukorral és a fahéjjal megpároljuk, majd a végén hozzáadjuk a hideg vízben elkevert keményítőt és további 1-2 perc alatt besűrítjük. Időnként megkeverve kihűtjük. A tejszínes rizshez a hozzávalókból tejberizs készítünk, majd ha már megpuhult a rizs, belekeverjük a citromhéjat és a tűzről levéve letakarjuk alufóliával. Így hagyjuk kihűlni. A tejszínt a zselatinnal kemény habbá verjük és fellazítjuk vele a kihűlt tejberizst. Összeállítás: az epres krémet és a tejszínes rizst 3 részre osztjuk. Az alsó lapot megkenjük az epres krémmel, majd rásimítjuk a tejszínes rizst. Így járunk el a másik két rétegnél is. A kész torta oldalát és tetejét tejszínhabbal bevonjuk. Tetejére tejszínhabból rózsákat nyomunk és tetszés szerint elrendezzük rajta az epret, majd jól lehűtjük.