Epres rizstorta
Hozzávalók
A piskótához
tojás | 2 darab | |
---|---|---|
cukor | 10 dekagramm | |
vaníliás cukor | 1 csomag | |
liszt | 5 dekagramm | |
étkezési keményítő | 5 dekagramm | |
sütőpor | 1 teáskanál |
A töltelékhez
kerek szemű rizs | 16 dekagramm | |
---|---|---|
cukor | 10 dekagramm | |
tej | 7.5 dl | |
vaníliarúd | 1 darab | |
Ráma | 1 teáskanál | |
citrom reszelt héja | 1 darab | |
tejszín | 4 dl | |
zselatin | 1 csomag |
A díszítéshez
eper | 30 púpos evőkanál | |
---|---|---|
tortabevonó zselé | 1 csomag |
Desszertek: Epres rizstorta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
A tésztához a tojásokat szétválasztom és a fehérjéből kemény habot verek. A tojássárgát, a 3 evőkanál meleg vizet és a kétféle cukrot habosra keverem. Hozzáadom a sütőporral és a keményítővel vegyített lisztet, majd a tojáshabot is beleforgatom. A tésztát sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntöm és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm. Ha elkészült, hagyom teljesen kihűlni.
A töltelékhez felforralom a tejet a cukorral, a Ramával, a citromhéjjal és a vaníliarúddal. Közben a rizst puhára főzöm enyhén sós vízben, majd a tejhez adom és folyamatos kevergetés közben ragacsos masszává főzöm. A vaníliarudat eltávolítom belőle, majd félreteszem hűlni. A zselatint 0,5 dl hideg vízzel elkeverve hagyom puhulni, majd alacsony hőfokon felolvasztom. Rövid ideig állni hagyom, majd kanalanként a kihűlt rizses masszához adagolom. A kemény habbá vert tejszínt is beleforgatom a töltelékbe.
A tölteléket a piskótára simítom és letakarva néhány órára hűtőszekrényben dermesztem. A torta tetejét eperszeletekkel díszítem, végül a tortabevonó zselét középről indulva óvatosan rácsurgatom a tetejére. Ismét hűtőbe teszem, amíg a zselé megdermed.