Epres torta
Desszertek: Epres torta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
Egyik edénybe kimérjük a lisztet és a sütőport. Egy másik edénybe a cukrot, a tejet, az olajat és a tojássárgát. A harmadik edénybe kerül a tojásfehérje egy csipet sóval és a 60 g cukorral, majd kemény habbá verjük az egészet. Utána elkeverjük a tejet, az olajat, a tojássárgát és a cukrot, csak annyira, hogy elvegyüljön. Rászitáljuk a sütőporos lisztet és elkeverjük óvatosan úgy, hogy még ne legyen bekapcsolva a mixer, majd magas fokozaton kb. 1,5-2 percig keverjük, amíg szép sima nem lesz és kicsit kivilágosodik. Teszünk a felvert tojáshabból vagy két kanálnyit a masszához és egy kézi habverővel elkeverjük benne, azaz fellazítjuk a sárga masszát. Párszor ezt megismételjük, majd beletesszük az összes habot és simára keverjük. Ezután Ramával kikent, lisztezett, szögletes tortaformába, vagy tepsibe tesszük. A tepsinek csak az alja legyen lisztes. A forma oldalára felhúzogatjuk kicsit a tésztát, így sülés közben jobban tud kapaszkodni, egyenletesebb lesz a végeredmény. 175 fokon süssük, amíg szép színt nem kap. A biztonság kedvéért végezhetünk tűpróbát is. Ha elkészült, akkor hagyjuk kihűlni, majd háromfelé vágjuk.
A habtejszínt felverjük, majd hozzákeverjük a zselatinfixet. Ezt adjuk a mascarponéhoz, majd ízlés szerint cukrozzuk. Félreteszünk belőle annyit, ami a tortát betakarja, a többihez pedig hozzáadjuk a feldarabolt epret. Ezzel töltjük meg a tortát. A félretett krémmel bevonjuk, majd pár órán át hűtőben tartjuk.
A fehér marcipánt kinyújtjuk és a tortára helyezzük. A gyurmarcit is kinyújtjuk és ajándékdobozt, tortát, lufikat, konfettit vágunk ki belőle, majd a tortára helyezzük.