Feltöltve:

Eszterházy-torta

access_alarm 90
cake Nehéz
person_outline 10 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

A tésztához

dió150 gramm
mandula vagy mogyoró150 gramm
tojásfehérje8 darab
Cukor250 gramm
Liszt100 gramm
Rama Vajas Íz100 gramm

A krémhez

tej500 milliliter
Cukor400 gramm
Dr. Oetker eredeti Puding Vaníliás1 csomag
tojássárgája5 darab
habtejszín500 milliliter
habfixáló2 csomag
konyak50 milliliter

A díszítéshez

Fehércsokoládé100 gramm
Étcsokoládé50 gramm
Rama Vajas Íz70 gramm

Sütéshez

Sütési idő 30 perc
Sütési hőmérséklet 180 °
Edény, sütő formája 23cm-es tortaforma

"Az Eszterházy tortáról
Mindenki kedvence a gyönyörű, márványozott tetejű, eredeti Eszterházy torta. Cukrászdák pultjaiban szinte mindig fellelhető ez az ízletes magyar klasszikus, de akár otthon is elkészíthetjük! A közkedvelt sütemény arról kapta a nevét, hogy feltehetőleg Esterházy Pál Antalnak készítették el először a diós desszertkölteményt. Az Eszterházy torta piskótája leggyakrabban dióval készül, de használhatunk mandulát vagy mogyorót is. A magvakat ledarálás előtt ajánlott megpirítani, így még ízesebb lesz majd a piskótatészta. Az Eszterházy torta töltelékének is számos variációja létezik, a legnépszerűbb a vaníliás-brandys töltelék, amelyet vajjal, cukorral, vaníliával és alkohollal kevernek ki. Ha az Eszterházy torta krémjéről van szó, kedvünkre variálhatjuk a hozzáadott alkoholt, hiszen sokféle ital passzol szinte tökéletesen az édes, diós ízhez. Sokan a krémlikőrökre esküsznek, az amarettó is nagyszerű választás, akárcsak a rum vagy a diólikőr. Egy-egy klasszikus Eszterházy torta receptje szerint a tortalapokat kell egyesével megspriccelni egy kis alkohollal. Ha nem akarunk alkoholt használni az Eszterházy tortánkba, akkor helyettesíthetjük egy kis kávéval. Kicsit variálhatunk is a klasszikus recepttel, és keverhetünk a krémbe csokoládét is, vagy a krém alapjául választhatjuk a mascarponét vagy a sajtkrémet a vaj helyett. A márványos tetőt is sokféleképpen elkészíthetjük, a vaníliás krém helyett használhatunk olvasztott csokoládét is, majd csigaalakban fehércsokoládét csöpögtethetünk rá, melyen egy fogpiszkálót végig húzva kaphatjuk meg a tökéletes és klasszikus mintát, ami olyannyira jellemző az Eszterházy tortára.
"

Elkészítés

1. lépés

A diót, mandulát vagy mogyorót kissé pirítsuk meg, és daráljuk le (egy keveset tegyünk félre belőle). A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.

2. lépés

A tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá, majd dolgozzuk el a dióval, mandulával, a liszttel és az olvasztott Rama Vajas Ízzel. Öt tortalapot süssünk ebből a masszából, sütőpapírral bélelt sütőlemezen.

3. lépés

A krémhez a tejből, cukorból, pudingból, tojássárgából főzzünk sűrű krémet, majd hűtsük ki teljesen. A tejszínt verjük kemény habbá a habfixálóval. Keverjük a kihűlt krémhez a konyakot, majd nagyon óvatosan keverjük bele a tejszínhabot is.

4. lépés

A kihűlt tortalapokat töltsük össze a krémmel. Az utolsó lapra már ne tegyünk krémet, de az oldalát kenjük körbe, majd szórjuk be a félretett dió-mandula/mogyoró keverékkel.

5. lépés

A torta tetejéhez egyszerre olvasszuk meg vízgőz felett a fehércsokoládét 50g Rama Vajas Ízzel, az étcsokoládét pedig a maradék margarinnal. Az olvasztott fehércsokoládét kenjük a torta tetejére. Az olvasztott étcsokoládéból egy papírtölcsér segítségével vékony köröket rajzolunk a fehércsokoládéra. Ezután egy fogpiszkálóval először a torta középpontjától kifelé, majd kívülről a közepe felé vonalakat húzunk. A kész tortát jól lehűtjük.

Hozzászólások

Hasonló receptek

alarm_on 80"
cake Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 45"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 40"
cake Könnyű
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 90"
cake Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 20"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 180"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 30"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 160"
cake Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 45"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 90"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 90"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Könnyű
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 180"
cake Nehéz
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 80"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 40"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 120"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 120"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 120"
cake Nehéz
favorite_border 0
Megnézem