Eszterházy-torta díszítési leírással
Hozzávalók
A tésztához
tojásfehérje | 10 darab | |
---|---|---|
cukor | 30 dekagramm | |
darált dió | 30 dekagramm | |
rétesliszt | 20 dekagramm | |
barna rum | 1 teáskanál |
A krémhez
zselatin fix | 20 gramm | |
---|---|---|
tej | 2.5 dl | |
vaníliás cukor | 30 gramm | |
tojássárgája | 6 darab | |
cukor | 12 dekagramm | |
Ráma | 30 dekagramm | |
darált dió | 10 dekagramm |
A díszítéshez
fehér-csokoládé (kb) | 10 dekagramm | |
---|---|---|
étcsokoládé | 4 dekagramm |
Desszertek: Eszterházy-torta díszítési leírással a sok Torta recept közül.
Elkészítés
A tészta elkészítéséhez a tojásfehérjéket elkezdjük felverni. Mikor már kezd habosodni, apránként hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük. A már kemény tojáshabhoz óvatos, körkörös mozdulatokkal hozzákeverjük a lisztet és a darált diót. Ha kész 5 db, 20-22 cm átmérőjű lapot sütünk belőle, melyeket egyenként kb. 10 percig sütünk előmelegített, 220°C-os sütőben.
A krémhez a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, miközben a tejet felforraljuk a vaníliás cukorral. Mikor már forr a tej, vékony sugárban, gyors kevergetés mellett hozzácsurgatjuk a kihabosított tojássárgákat és gyorsan kevergetve egyet forralunk rajta. Figyelni kell, nehogy összekapja a tojásokat a forró tej. Ezután hűlni hagyjuk a krémet, majd amikor már langyos, hozzákeverjük a zselatin fixet, valamint belekeverjük a darált diót.
Amíg hűl a krém, előkészíthetjük a Ramás részt. Ajánlott egy kicsit mikróban a legalacsonyabb fokozaton megolvasztani, de csak annyira, hogy éppen csak olvadjon, kb. 300 W-on kb. 1 percig. Ezután kihabosítjuk egy kis porcukorral, vagy vaníliás cukorral. A már kihűlt tojásos krémet apránként hozzáadjuk, így keverjük ki a krémet habosra.
Ezek után a lapokat a krém 80 %-ával betöltjük.
A díszítéshez a fehér csokoládét és az étcsokoládét is megolvasztjuk, akár mikróban, akár gőz fölött, folyamatos kevergetés mellet. A torta közepére öntjük a megolvasztott a fehér csokoládét, majd egyenletesen elkenjük rajta, ügyelve arra, hogy csak a torta tetejét vonjuk be vele.
Az étcsokoládét körkörösen csigavonalban csurgatjuk a fehér csokoládéra.
Egy fogpiszkálóval pókhálószerűen kihúzzuk az étcsokoládét sugár irányban úgy, hogy először kifelé négy irányba, majd kívülről befelé a közepéig haladunk. Így megkaphatjuk az Eszterházy torta mintáját.
A maradék krémmel körbekenjük a torta oldalát és megszórhatjuk a durvára tört dióval.