Fahéjas szilvás habcsókos pite
Hozzávalók
A tésztához
Liszt | 400 gramm | |
---|---|---|
porcukor | 125 gramm | |
Laktózmentes Rama sütőmargarin | 200 gramm | |
tojás (S) | 2 darab | |
Só | 1 csipetnyi | |
laktózmentes tej a tészta lazításához (opcionális) | 1 kevés |
A töltelékhez
szilva, felezve, magozva | 600 gramm | |
---|---|---|
őrölt fahéj | 2 gramm | |
barna cukor | 100 gramm | |
kukoricakeményítő | 25 gramm | |
tojássárga (S) | 4 darab | |
Laktózmentes Rama sütőmargarin | 50 gramm |
A tojáshabhoz
tojásfehérje (S) | 4 darab | |
---|---|---|
Cukor | 280 gramm | |
víz | 100 milliliter | |
Só | 1 csipetnyi | |
kristálycukor | 30 gramm |
Sütéshez
Sütési idő | 25 perc |
---|---|
Sütési hőmérséklet | 180 ° |
Edény, sütő formája | 12db kisebb piteforma vagy 1x 28cm-es piteforma |
Alternatív étrend
Desszertek: Fahéjas szilvás habcsókos pite a sok Pite recept közül.
Elkészítés
A laktózmentes margarint morzsoljuk el a liszttel, majd adjuk hozzá a porcukrot és a sót.
Adjuk hozzá a tojást is, és hideg felületen, gyors mozdulatokkal gyúrjuk egynemű tésztává. (Ha nem áll össze a tészta, lazítsuk egy kevés laktózmentes tejjel.)
Nyújtsuk ki a tésztát kb. 3mm vastagra. Szaggassunk a formáknál kb. 2cm-rel nagyobb köröket, majd ezeket tegyük át a liszttel enyhén megszórt, 12cm-es piteformákba úgy, hogy a forma szélére is felérjen.
Ha egy nagy pitetálban szeretnénk a süteményt elkészíteni, akkor a tésztát nyújtsuk nagyobbra a pitetál kerületénél, és helyezzük bele a tésztát.
Szurkáljuk meg a tészta alját villával, és tegyük fagyasztóba kb. 30 percre. Ha letelt a 30 perc, tegyük a 180°C-ra előmelegített sütőbe, és süssük 20-25 percen keresztül, vagy amíg aranybarna lesz. Hűtsük ki teljesen.
Az előkészített gyümölcsöt tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, kevés vizet, és forraljuk fel, amíg a cukor elolvad és a gyümölcs megpuhul.
A keményítőt egy kevés hideg vízzel keverjük simára és folyamatos keverés mellett öntsük a gyümölcspüréhez. Keverjük még kb. 1 percig, amíg besűrűsödik és a keményítő íze elfő.
A tojások sárgáját keverjük össze és öntsük a gyümölcspürére, közben állandó kevergetve azt. Sima masszát kell, hogy kapjunk. Végül keverjük el benne a margarint is. Tegyük félre hűlni.
Ha kihűlt, kanalazzuk a szilvapürét kisült tésztára (vagy a kis kosárkákba), majd egyengessük el a tetejét. Tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a tojásfehérjehabot.
A tojásfehérje habhoz főzzünk cukorsziruppá 290g cukrot kb. egy deci vízzel. Akkor jó, amikor 118 C°-os. (Ha nincs cukorhőmérőnk, akkor addig főzzük, amíg egy kiskanálról hideg vízbe cseppentve a szirup kis golyóvá alakul).
A tojások fehérjét verjük fel egy csipetnyi sóval és 30g cukorral. Amikor már szép habos, lassan öntsük hozzá a cukorszirupot is és verjük kihűlésig. A habnak szép fényesnek kell lennie, és meg kell tartania a formáját.
A habot kanállal halmozzuk a torták tetejére (vagy habzsákból nyomjunk halmokat), és szakácsfáklyával, vagy a sütőnk grill funkciójának segítségével pirítsuk meg pár perc alatt.