Feltöltve:

Fahéjas szilvás habcsókos pite

access_alarm 90
cake Közepes
person_outline 10 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

A tésztához

Liszt400 gramm
porcukor125 gramm
Laktózmentes Rama sütőmargarin200 gramm
tojás (S)2 darab
1 csipetnyi
laktózmentes tej a tészta lazításához (opcionális)1 kevés

A töltelékhez

szilva, felezve, magozva600 gramm
őrölt fahéj2 gramm
barna cukor100 gramm
kukoricakeményítő25 gramm
tojássárga (S)4 darab
Laktózmentes Rama sütőmargarin50 gramm

A tojáshabhoz

tojásfehérje (S)4 darab
Cukor280 gramm
víz100 milliliter
1 csipetnyi
kristálycukor30 gramm

Sütéshez

Sütési idő 25 perc
Sütési hőmérséklet 180 °
Edény, sütő formája 12db kisebb piteforma vagy 1x 28cm-es piteforma

Alternatív étrend

Laktózmentes

Elkészítés

1. lépés

A laktózmentes margarint morzsoljuk el a liszttel, majd adjuk hozzá a porcukrot és a sót.

2. lépés

Adjuk hozzá a tojást is, és hideg felületen, gyors mozdulatokkal gyúrjuk egynemű tésztává. (Ha nem áll össze a tészta, lazítsuk egy kevés laktózmentes tejjel.)

3. lépés

Nyújtsuk ki a tésztát kb. 3mm vastagra. Szaggassunk a formáknál kb. 2cm-rel nagyobb köröket, majd ezeket tegyük át a liszttel enyhén megszórt, 12cm-es piteformákba úgy, hogy a forma szélére is felérjen.
Ha egy nagy pitetálban szeretnénk a süteményt elkészíteni, akkor a tésztát nyújtsuk nagyobbra a pitetál kerületénél, és helyezzük bele a tésztát.

4. lépés

Szurkáljuk meg a tészta alját villával, és tegyük fagyasztóba kb. 30 percre. Ha letelt a 30 perc, tegyük a 180°C-ra előmelegített sütőbe, és süssük 20-25 percen keresztül, vagy amíg aranybarna lesz. Hűtsük ki teljesen.

5. lépés

Az előkészített gyümölcsöt tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, kevés vizet, és forraljuk fel, amíg a cukor elolvad és a gyümölcs megpuhul.

6. lépés

A keményítőt egy kevés hideg vízzel keverjük simára és folyamatos keverés mellett öntsük a gyümölcspüréhez. Keverjük még kb. 1 percig, amíg besűrűsödik és a keményítő íze elfő.

7. lépés

A tojások sárgáját keverjük össze és öntsük a gyümölcspürére, közben állandó kevergetve azt. Sima masszát kell, hogy kapjunk. Végül keverjük el benne a margarint is. Tegyük félre hűlni.

8. lépés

Ha kihűlt, kanalazzuk a szilvapürét kisült tésztára (vagy a kis kosárkákba), majd egyengessük el a tetejét. Tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a tojásfehérjehabot.

9. lépés

A tojásfehérje habhoz főzzünk cukorsziruppá 290g cukrot kb. egy deci vízzel. Akkor jó, amikor 118 C°-os. (Ha nincs cukorhőmérőnk, akkor addig főzzük, amíg egy kiskanálról hideg vízbe cseppentve a szirup kis golyóvá alakul).
A tojások fehérjét verjük fel egy csipetnyi sóval és 30g cukorral. Amikor már szép habos, lassan öntsük hozzá a cukorszirupot is és verjük kihűlésig. A habnak szép fényesnek kell lennie, és meg kell tartania a formáját.

10. lépés

A habot kanállal halmozzuk a torták tetejére (vagy habzsákból nyomjunk halmokat), és szakácsfáklyával, vagy a sütőnk grill funkciójának segítségével pirítsuk meg pár perc alatt.

Hozzászólások

Hasonló receptek

alarm_on 75"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 70"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 55"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 0"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem