Fahéjas szilvás habcsókos pite
Fahéjas szilvás habcsókos pite
  • timer90 perc
  • moodKözepes
  • person10 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • Liszt - 400 gramm
    • porcukor - 125 gramm
    • Laktózmentes Rama sütőmargarin - 200 gramm
    • tojás (S) - 2 darab
    • Só - 1 csipetnyi
    • laktózmentes tej a tészta lazításához (opcionális) - 1 kevés

    A töltelékhez

    • szilva, felezve, magozva - 600 gramm
    • őrölt fahéj - 2 gramm
    • barna cukor - 100 gramm
    • kukoricakeményítő - 25 gramm
    • tojássárga (S) - 4 darab
    • Laktózmentes Rama sütőmargarin - 50 gramm

    A tojáshabhoz

    • tojásfehérje (S) - 4 darab
    • Cukor - 280 gramm
    • víz - 100 milliliter
    • Só - 1 csipetnyi
    • kristálycukor - 30 gramm

    Elkészítés:

    1. A laktózmentes margarint morzsoljuk el a liszttel, majd adjuk hozzá a porcukrot és a sót.
    2. Adjuk hozzá a tojást is, és hideg felületen, gyors mozdulatokkal gyúrjuk egynemű tésztává. (Ha nem áll össze a tészta, lazítsuk egy kevés laktózmentes tejjel.)
    3. Nyújtsuk ki a tésztát kb. 3mm vastagra. Szaggassunk a formáknál kb. 2cm-rel nagyobb köröket, majd ezeket tegyük át a liszttel enyhén megszórt, 12cm-es piteformákba úgy, hogy a forma szélére is felérjen. Ha egy nagy pitetálban szeretnénk a süteményt elkészíteni, akkor a tésztát nyújtsuk nagyobbra a pitetál kerületénél, és helyezzük bele a tésztát.
    4. Szurkáljuk meg a tészta alját villával, és tegyük fagyasztóba kb. 30 percre. Ha letelt a 30 perc, tegyük a 180°C-ra előmelegített sütőbe, és süssük 20-25 percen keresztül, vagy amíg aranybarna lesz. Hűtsük ki teljesen.
    5. Az előkészített gyümölcsöt tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, kevés vizet, és forraljuk fel, amíg a cukor elolvad és a gyümölcs megpuhul.
    6. A keményítőt egy kevés hideg vízzel keverjük simára és folyamatos keverés mellett öntsük a gyümölcspüréhez. Keverjük még kb. 1 percig, amíg besűrűsödik és a keményítő íze elfő.
    7. A tojások sárgáját keverjük össze és öntsük a gyümölcspürére, közben állandó kevergetve azt. Sima masszát kell, hogy kapjunk. Végül keverjük el benne a margarint is. Tegyük félre hűlni.
    8. Ha kihűlt, kanalazzuk a szilvapürét kisült tésztára (vagy a kis kosárkákba), majd egyengessük el a tetejét. Tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a tojásfehérjehabot.
    9. A tojásfehérje habhoz főzzünk cukorsziruppá 290g cukrot kb. egy deci vízzel. Akkor jó, amikor 118 C°-os. (Ha nincs cukorhőmérőnk, akkor addig főzzük, amíg egy kiskanálról hideg vízbe cseppentve a szirup kis golyóvá alakul). A tojások fehérjét verjük fel egy csipetnyi sóval és 30g cukorral. Amikor már szép habos, lassan öntsük hozzá a cukorszirupot is és verjük kihűlésig. A habnak szép fényesnek kell lennie, és meg kell tartania a formáját.
    10. A habot kanállal halmozzuk a torták tetejére (vagy habzsákból nyomjunk halmokat), és szakácsfáklyával, vagy a sütőnk grill funkciójának segítségével pirítsuk meg pár perc alatt.

    Sütéshez