Fanta szelet
Hozzávalók
A tésztához
Tojás | 7 darab | |
---|---|---|
kristálycukor | 7 evőkanál | |
Liszt | 6 evőkanál | |
kakaópor | 2 evőkanál | |
Sütőpor | 1 csomag | |
Olaj | 1 evőkanál |
a túrókrémhez
túró | 50 dekagramm | |
---|---|---|
porcukor | 20 dekagramm | |
margarin | 20 dekagramm | |
vaníliás cukor | 2 csomag | |
citrom reszelt héja | 1 nagy |
Fanta tető
szénsavas narancsos üdítőital | 7 dl | |
---|---|---|
vaníliapuding | 2 csomag | |
Cukor | 5 evőkanál | |
citromlé | 1 evőkanál |
A Fanta szeletről
Van néhány olyan sütemény, ami alig kerül ki a sütőből az asztalra, szinte pillanatok alatt elfogy, ilyen például a Fanta szelet is.
A Fanta szelet rendkívül népszerű édesség, akár télen, akár a nyári időszakban is remek desszert lehet. Nevét a jól ismert üdítőről kapta, melyből a süti tetején lévő réteg készül, de nevezhetjük narancsos szeletnek is. A Fanta szelet elkészítése egy kissé időigényes, de a végeredmény meggyőz majd minket róla, hogy érdemes volt nekiállni. Számos változata, elkészítési módja ismeretes. A piskóta, a krém és a narancsréteg is többféleképpen elkészíthető, a saját ízlésünkhöz igazítható. A Fanta szelet akár glutén- és laktózmentes vagy éppen diétás verzióban is képes felvenni a versenyt az eredeti recepttel. A Fanta szelet piskótájához használhatunk például mandulalisztet, tönkölylisztet, zablisztet vagy akár rizslisztet is. Ha a diétás változat mellett tesszük le a voksunkat, használjunk zsírszegény túrót a Fanta szelethez, cukor helyett pedig édesítőszert, például nyírfacukrot. A Fanta szelet tetején lévő narancsréteg elkészíthető akár cukormentes szörp, vagy frissen facsart narancslé és ásványvíz keverékével is. Figyeljünk a díszítésre is! A Fanta szelet tetejét díszíthetjük például narancsszeletekkel vagy reszelhetünk rá étcsokoládét. Elkészíthetjük kerek tortaformában is, magasabb túróréteggel, így tortának is kitűnő lehet. Mivel a Fanta szelet rendkívül mutatós sütemény, gyerekzsúrra, szülinapi partira, családi összejövetelre is kitűnő lehet.
Elkészítés
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és hozzáadjuk a cukrot. Rövid keverés után a tojások sárgáját keverjük bele. A sütőport és a kakaót elkeverjük a liszttel, és fakanállal óvatosan a habhoz keverjük. Kikent, lisztezett tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük.
Közben elkészítjük a túrókrémet. A 20 dkg margarint és a 20 dkg porcukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a túrót. Citromhéjjal és vaníliás cukorral ízesítjük. Az egészet jól kikeverjük.
Fanta tető elkészítésénél a 2 csomag pudingot a 4-5 evőkanál cukrot az üdítővel simára keverjük. Hozzáadjuk a citromlét, és sűrű krémesre főzzük. Langyosra hűtjük.
A kihűlt piskótára kenjük a túrókrémet, a krém tetejére pedig a Fanta tetőt. Hűtőben tároljuk.