Farsangi burgonyás fánk
Desszertek: Farsangi burgonyás fánk a sok Fánk recept közül.
Elkészítés
3-4 db burgonyát megmosunk és héjában, sós vízben megfőzünk. Tálba tesszük a lisztet, sót, majd beleütjük a tojást. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk és a tálba öntjük. Melegen áttörjük a burgonyát. Az összes hozzávalóval rugalmas tésztát gyúrunk.
Letakarjuk és meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Ez 15-30 perc, ami nagyon függ a hőmérséklettől. Akinek bírja a keze a forró burgonyát és nagyon gyorsan összegyúrja, annak sokkal gyorsabban fog megkelni, mintha megvárjuk, amíg kihűl. A lényeg, hogy kétszeresére kelesszük a tésztát.
Ha megkelt a tésztánk 1 cm vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd újra kelesztjük. Ez már nem sok idő, általában mire felmelegszik az olaj, megemelkedik a tészta is és már lehet is sütni.
Felforrósítjuk az olajat és pirosra sütjük a fánkokat. Szalvétára szedjük és forrón tálaljuk.